11 / 05 / 2024

Saray çatlatan inşaatı, ne bakan ne müfettiş durdurabildi!

Saray çatlatan inşaatı, ne bakan ne müfettiş durdurabildi!

Beşiktaşta Dolmabahçe Sarayını çatlatan 14 katlı otel inşaatı, Kültür ve Turizm Bakanlığını da karıştırdı. Bakan Günayın talimatına rağmen devam eden inşaatla ilgili 24 Mayıs 2011de 3 Nolu Koruma Kurulu bir karar almıştı



 

Beşiktaşta Dolmabahçe Sarayını çatlatan 14 katlı otel inşaatı, Kültür ve Turizm Bakanlığını da karıştırdı. Bakan Ertuğrul Günayın Boğazda silueti olumsuz etkileyen, Dolmabahçeden daha yüksek bir yapılaşma olmasın talimatı vermesine rağmen devam eden inşaatla ilgili 24 Mayıs 2011de 3 Nolu Koruma Kurulu bir karar almıştı. Bunun üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığının müfettiş görevlendirdiği ortaya çıktı.

Müfettiş değerlendirmesinde özetle, inşaatta pencere ölçülerinin büyütülmesi, teraslar yapılması ve çatıda mahya kotlarının değiştirilmesi gibi yapının orijinal haline ve onaylı restorasyon projesine aykırı birtakım değişikliklerin yapımasının öngörüldüğü belirlendi. Buna onay veren Koruma Kurulu kararının yeniden ele alınmasını istedi.

Sabah ayrı karar akşam ayrı karar

3 Nolu Koruma Kurulu toplandı. Kurul 12 Temmuz 2011 sabahı Teftiş Kurulu raporu doğrultusunda davrandı ve Hukukçu üye Yunus Akyol tarafından dosyanın incelemesinden sonra değerlendirileceğine karar verildi denildi. Ancak aynı gün öğlenden sonra Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünden Kararı dağıtın faksının gelmesi üzerine sabahki karar iptal edildi. 24 Mayıs 2011 tarihli karar resmen onaylanmış oldu. Böylelikle binanın dış cephesinde ve yüksekliğinde değişiklik içeren karar yürürlüğe girmiş oldu. 3 Nolu Koruma Kurulu üyesi Yrd.Doç.Dr.Semih Halil Emürün de 24.Mayıs 2011 tarihli karara karşı oy kullandığı ortaya çıktı.

Emür şerh yazısında, yapılmak istenen değişikliklerin yıkılan tütün deposunun tescilli özellikleriyle uyumsuz olduğunu vurguladı.

Ömer Erbil / RADİKAL

 


Geri Dön