25 / 04 / 2024

Şarık Tara sektörün son 60 yılını şekillendirdi!

Şarık Tara sektörün son 60 yılını şekillendirdi!

Şarık Tara, 29 Haziran’da, 88 yaşında hayatını kaybetti.4,7 milyar dolarlık bir dev haline getirdiği Enka İnşaat, şimdi Sinan Tara’ya emanet...



Forbes’tan Özer Turan, 29 Haziran’da, 88 yaşında hayatını kaybeden Şarık Tara’nın eserlerini kaleme aldı; Türkiye’de inşaat sektörünün modern anlamdaki kurucusu Şarık Tara, 29 Haziran’da, 88 yaşında hayatını kaybetti. Bugünlerde daha çok “alaylı” iş insanlarının ön plana çıktığı inşaat alanında Tara, sektörün son 60 yılına şekil veren “okullu”larındandı. 4,7 milyar dolarlık bir dev haline getirdiği Enka İnşaat, şimdi Sinan Tara’ya emanet

Yeni Başlangıç

Makedonya’da varlıklı bir ailede doğdu ancak 1930’da savaştan kaçarak 12 yaşında bir çocuk olarak geldiği İstanbul’da hayata sıfırdan başladı. Tüm eğitim hayatını çalışarak geçiren Tara, Enka inşaat’ı kurduğunda en büyük sermayesi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden aldığı inşaat mühendisliği diplomasiydi.

Hisse Oranı 
Enka inşaat’ın yüzde yaklaşık yüzde 50’si Tara Holding’e ait. Kalan hisselerse Tara ve Gülçelik Ailesi’nin kişisel hisseleri ile halka açık kısımdan oluşuyor. Tara Flolding’inse yüzde 66,5’i Şarık Tara’ya, kalan hisseler ise oğlu Sinan Tara’ya ait. Şarık Tara'nın vefatının ardından Enka inşaat'ta sahip olduğu yüzde 33,6 oranındaki doğrudan ve dolaylı hisseler üç çocuğu ve eşine geçecek.

Kolları Sıvamak
Üniversite arkadaşı ve kız kardeşinin eşi Sadi Gülçelik ile 1957’de Enka inşaat’ı kurduğunda daha çok zorlu mühendislik gerektiren altyapı ve endüstriyel tesislerin yapımlarını üstlendi, ilk projelerinden biri halen Kadıköy’de yükselen Tahıl Ambarı’ydı. General Electric Motors ve Siemens Kablo fabrikaları da ilk işlerdendi.

Sektörün Devi
Geçen sene kuruluşunun 60’ıncı yılını kutlayan Enka, inşaat, enerji ve gayrimenkul sektörlerindeki varlıklarıyla tam bir dev. Rusya’da zaman içinde sahip olduğu gayrimenkullerden 2017’de, 319 milyon dolar kira geliri elde etti. Toplam kurulu gücü 4 bin bin megavat olan doğalgaz çevirim santralleriyle Türkiye’nin en büyük özel sektör elektrik üreticisi. Şirketin 2017’de elde ettiği 2,9 milyar dolarlık cirosunun 1,3 milyar doları (yüzde 45) enerjiden geldi.

Ağabey
Şarık Tara’nın Enka’sı, inşaat sektörü için tam bir okul. Bir süre Enka’da çalıştıktan sonra kendi şirketini kuranların sayısı oldukça fazla. Bu yıl FORBES 100’de ikinci sırada yer alan Erman Ilıcak da bu isimlerden. Şirket çalışanların Tara’ya “Bey" yerine “Ağabey” diye hitap ettiği Enka’daki geleneği Ilıcak “Flepimiz için ağabey gibidir” sözleriyle özetliyor.

Gençliğe Güven
Şarık Tara, Enka’yı kurduğunda sadece 27 yaşındaydı. Şirketinin genel müdürlüğünü de 1984'te henüz 29 yaşındaki oğlu Sinan Tara’ya devretti. Gençlere güvenini 10 yıl önce FORBES’a verdiği bir röportajda "Tecrübeye değil gençliğe önem veririm. Çünkü gençler daha bilgili. Benim 40 yıl önceki mühendislik bilgilerimin üzerine artık çok şey eklendi” sözleriyle anlatıyordu.

Büyük Kayıp
Şarık Tara’nın kız kardeşi Vildan Gülçelik’in eşi ve Enka’nın kurucu ortağı Sadi Gülçelik, 1980’de Riyad -Suudi Arabistan’da gerçekleşen bir uçak kazasında, 50 yaşındayken hayatını kaybetti. Gülçelik’i Riyad’a götürense Enka’nın, 70’lerde Libya’da başladığı yurtdışında büyüme atağını Ortadoğu geneline yayma stratejisiydi. Şarık Tara, Gülçelik’in vefatının ardından Enka’daki yükü, oğlu Sinan Tara ile paylaştı. Gülçelik’in anısına inşa ettikleri spor tesisinin temelini bizzat Tara attı.
 


Geri Dön