26 / 04 / 2024

Sarıyer'deki 168 dönümlük koy kiraya verilecek

Sarıyer'deki 168 dönümlük koy kiraya verilecek

Mustafa Efendi'ye hediye edilen 168 dönümlük koyun varislerinden Mehmet Erdal Gürses, konuyla ilgili konuştu

 



Osmanlı döneminin ünlü aşçılarından Mustafa Efendi'ye yaptığı yemeklerden dolayı Sarıyer'de hediye edilen 168 dönümlük koyun varislerinden Mehmet Erdal Gürses, iki ay öncesine kadar koyun kullanım hakkının kendilerinde olduğunu bilmediklerini söyledi.

İstanbul'da tutkal imalatçılığı yapan işadamı Gürses, Sarıyer Rumelikavağı Mahallesi'nde yer alan koyda AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nadide Sultan ve Ali İhsan Hazretleri'nin baş aşçısı olan Bolu Mengenli Çavuşoğlu Tablegar Mustafa Efendi'ye, saray tarafından yaptığı lezzetli yemeklerden dolayı İstanbul'un farklı yerlerinde ödül olarak verilen onlarca taşınmazın kendilerine miras olarak kaldığını öne sürdü.

Dedesinden gelen bazı duyumlara göre rahmetli babasının bu taşınmazların tespit edilmesi için çok uğraştığını vurgulayan Gürses, "Babam hep (bir sandık tapu var) derdi. Fakat yıllardır bu işin ucunu yakalayamadık" dedi.

Yıllar sonra emlakçı Tuncer Rıfat Barın'ın Osmanlı döneminden kalan taşınmazların tespiti işleriyle uğraştığını bir televizyon programından öğrendiklerini dile getiren Gürses, şunları söyledi:
"Geldik, vekaletleri verdik. Elimizdeki belgeleri verdik. Tapuya yazdığımız bir yazının cevabı geldi. Sarıyer'de 168 dönüme yakın bir koyun kullanım hakkının bizde olduğu belirtildi. Yer Milli Emlak'a ait ancak, kullanım
hakkı dedelerimize verilmiş. Şimdi bu koyun rayiç değeri belirlenecek, vergisi ödenecek ve üzerimize intikal ettirilecek. Onunla uğraşıyoruz. Tabii yasal haklarımızı sonuna kadar takip edeceğiz. Ben 5. kuşaktan torunuyum. Ben baba tarafından gelen soydanım. Çok karışık işler, işi gücü bırakıp tapuyla ilgilenmem gerekir diye yıllardır bekledik. Başka varisler de var. Tuncer Bey'i bulmak faydalı oldu. Bizim üzerimize olması muhtemel ama çoğunun kesin olduğu 56 tapu var. Kalan yerler Tuzla'dan başlayıp, Silivri'ye kadar uzanıyor. Hakkımız olan şeyleri alacağımızı düşünüyoruz."

Sarıyer'deki koyu ilk etapta kiraya vereceklerini belirten Gürses, "Daha sonra ekonomik anlamda farklı şeyler de yapacağız. Dalyancılık yapması için kiraya vereceğimiz kişinin yaptığı işleri, biz de finansal olarak yapacak
güçteyiz. İlk etapta kiraya vereceğiz. Marina da yapılabilir. 2 ay öncesine kadar 168 dönüm denizin kullanım hakkının bizde olduğunu bilmiyorduk" diye konuştu.

-VARİSLERDEN MUSTAFA ÇAKICI-
Sinop'ta yaşayan diğer bir varis Mustafa Çakıcı da 85 yaşındaki annesinin, atalarından İstanbul'un birçok yerinde miras kaldığını söylediğini kaydetti.

Çakıcı, şöyle konuştu:
"Erdal Bey baba tarafından varis, ben ise anne tarafından varis. Annem Leyla Çakıcı, sarayın aşçısı Mustafa Efendi'nin kızdan torunu oluyor. Annem 20 yıldır 'Benim dedelerimin yerleri var" diye hep söylerdi. Tabii o zaman gençtik, ilgilenmedik. 'Arayarak yer mi bulunur?' dedim. En sonunda Sarıyer, Fatih ve Üsküdar kaymakamlıklarına, tapu müdürlüklerine gönderilmek üzere dilekçe yazdım.

Veraset ilanlarının fotokopilerini gönderdim. İlk cevap Sarıyer'den geldi. Bu 168 dönümlük koyun kullanım hakkının bizde olduğu belirtildi. Bunun şu anda intikal işleriyle uğraşıyoruz. Bize kalan diğer taşınmazların da yerleri belli. Sadece intikalleri yapılacak."

Emlakçı Tuncer Rıfat Barın da baş aşçı olan Bolu Mengenli Çavuşoğlu Tablegar Mustafa Efendi'ye kalan onlarca taşınmazın bulunduğunu, ancak bazı araziler üzerine evler yapıldığını kaydetti.

Araziler üzerindeki yapıların varislere ait olup olmadığının tespit edileceğini anlatan Barın, "Daha sonra yapılarda ikamet eden kişiler eğer mirasçı değilseler, onlarla anlaşma yoluna gideceğiz. Anlaşamadığımız takdirde ise bu yerlerin tahliyesini isteyeceğiz" diye konuştu.
AA


Geri Dön