26 / 04 / 2024

Satılık konut fiyatları Kasım'da yüzde 11.98 arttı!

Satılık konut fiyatları Kasım'da yüzde 11.98 arttı!

REIDIN tarafından hazırlanan, Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.89 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 11.98 oranında artış oldu.



İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Sn.Recep Haki, Türkiye İş Bankası A.Ş.‘nin desteğiyle REIDIN tarafından hazırlanan emlak endeksleri ile ilgili açıklama yaptı.

 

Satılık konut fiyatları Kasım da yüzde 11.98 arttı!


İş Bankası Bireysel Krediler Müdürü Recep Haki, 2017 yılının ev kredisi piyasası açısından oldukça hareketli geçtiğini ve bankaların toplam konut kredi hacimlerinin 190,3 milyar TL’ye ulaştığını belirtti. Haki, İş Bankası’nın 2017 Eylül sonu itibarıyla yılsonuna kıyasla %13,2 bir artış ile ev kredisi hacmini 20,0 milyar TL’ye çıkardığını söyledi ve İş Bankası’nın sektörde konut finansmanının önemli bir oyuncusu olma özelliğini sürdürdüğünü vurguladı.


Haki “İnsanlar için zamanın ne kadar değerli olduğunu biliyoruz. Biz de bu noktadan hareketle ev kredisi sürecini uçtan uca dijital ortama taşıdık. Anında Ev Kredisi çözümümüz Türkiye’de bir ilk. Ev almak isteyenler ve kredi ihtiyacı olanlar isbank.com.tr’de Anında Ev Kredisi başvurusu yaptıklarında, talebin krediye dönüşmesine kadar geçen bütün süreci dijitalde tamamlayabiliyorlar. Kredi hesaplama, ekspertiz, kredi tahsisine kadar tüm süreç dijitalde gerçekleşiyor ve şubeye sadece bir kez imza atmak için gidiliyor. Hizmet sunmaya başladığımız ilk günden bugüne 1 yıl içerisinde toplamda 35.000’inin üzerinde başvuru gerçekleşti. Bu da hizmetimize olan büyük ilgi ve talebin bir göstergesi. Müşteri deneyimi odağı ile tasarladığımız dijital hizmetlerimiz hem sektöre yön veriyor hem de müşterilerimize hız ve kolaylık sağlıyor.” dedi.


Türkiye İş Bankası A.Ş.’nin desteğiyle gayrimenkul bilgi servisi REIDIN tarafından hazırlanan, Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-68) Kasım ayında bir önceki aya göre %0.89 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %11.98 oranında artış gerçekleşmiştir.


Satılık konut fiyatları Kasım da yüzde 11.98 arttı!


Kasım ayında Çankırı’da metrekare başına konut satış fiyatları %2.01 oranında artmış ve Çankırı fiyatların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde konut satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir ise %-1.70 oranı ile Kırşehir’dir.


Türkiye genelinde 68 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-68) Kasım ayında bir önceki aya göre %0.46 oranında ve geçen yılın aynı dönemine göre ise %6.66 oranında artış gerçekleşmiştir.


Satılık konut fiyatları Kasım da yüzde 11.98 arttı!


Kasım ayında Kilis’te metrekare başına konut kira değerleri %2.00 oranında artmış ve Kilis kiraların en çok yükseldiği şehir olmuştur. Aynı dönem içerisinde konut kira değerlerinin en çok azaldığı şehir ise %-2.05 oranı ile Kütahya’dır.


REIDIN Yıllık Brüt Kira Getiri Oranları yıllık konut Türk Lirası cinsinden kira değerinin konutun satış fiyatına bölünmesiyle hesaplanmaktadır. Kasım ayı itibariyle en yüksek yıllık brüt kira getiri oranları Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçülmüştür.


REIDIN Amortisman Süresi (Yatırım Geri Dönüş Süresi), ilgili bölgede satın alınan ya da alınacak olan konutların kiraya verilmesi durumunda satış fiyatının kaç yıl içerisinde yıllık kira değeri ile karşılanabileceğini göstermektedir. Kasım ayı itibariyle en düşük amortisman süreleri Aydın, Van ve Bilecik şehirlerinde ölçülmüştür.
 


Geri Dön