25 / 04 / 2024

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

Açıklanan resmi metrekare fiyatlarına göre, Türkiye'de konut sahibi olmanın bedeli 600 bin Türk Lirası'yken bu rakam İstanbul'da 800 bin TL'ye yükseliyor. Gayrimenkul değerleme uzmanlarına göre ise, bugün artık 2 milyon Türk Lirası'nın altında sıfır 2 oda 1 salon ev bulmak zorlaştı.



Türkiye’de konut sahibi olmak, şimdiye kadar birikmiş bir parası olmayanlar için artık neredeyse imkansız hale geldi. Sözcü Gazetesi'nden Gamze Bal'ın haberine göre; Kovid-19 salgınının başlarında kamu bankalarınca verilen ucuz kredilerden sonra başlayan ciddi konut zamları, TL'deki tarihi değer kayıplarının getirdiği yeni zamlarla konut sahibi olmayı zorlaştırdı.

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa, son günlerde TL önemli kazançlar sağladığı için hem kiralık hem satılık ev fiyatlarında bir miktar indirim olsa da, fiyatların 2022 yılında da dalgalı seyir izleyeceğine vurgu yaptı. 

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Celal Erdoğdu ise konuya ilişkin açıklamasında, “Bugün artık mevcut maliyetlerle 1.3 milyon liradan aşağı yeni daire üretmek mümkün değil. Nitelikli bir yerde, yeni yapılmış 2+1 daireyi 2 milyon liranın altında bulabilmek zorlaşmaya başladı” dedi. Keller Williams Cadde Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör ise, “Daha evvel yaşanılan, aile büyüklerinin ev sahibi olduğu muhitlerde artık çalışarak ev sahibi olmak mümkün değil” ifadelerini kullandı. 

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

DEPREM RİSKİ OLANLAR BİLE 1 MİLYON LİRA

Celal Erdoğdu’nun Merkez Bankası tarafından duyurulan Konut Fiyat Endeksi’ndeki metrekare fiyatlarına göre yapılan hesaplamaya göre, ülke genelinde konut sahibi sahibi olmanın bedeli 600 bin Türk Lirası. Bu rakam İstanbul’da 800 bin Türk Lirası'nda ulaşıyor. Fakat bunlar ortalama fiyatlar olarak dikkat çekiyor. Satılık konut ilanlarına bakıldığında İstanbul’da deprem riski olan 25 senelik binalarda bile 2 oda 1 salon evlerin 1 milyon Türk Lirası'na ulaştığı görülüyor. 

Erdoğdu, son bir senelerde ülkede ikinci el evlerin yüzde 38 zamlandığı, bu oranın bazı şehirlerde yüzde 55’e çıktığına dikkat çekti. 

“Enflasyonda 90’lı yıllara döndük. Konut fiyatları çok hızlı yükseliyor” ifadelerini kullanan Erdoğdu, “İkinci el ile birinci el konut fiyatları arasında 10 puanlık bir fark var. Son bir yılda ikinci el konutlar ortalamada yüzde 38 artarken birinci eller yüzde 48 arttı” dedi. 

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

80 METREKARENİN MALİYETİ 400 BİN TL

Üretim maliyetlerindeki yükselişe ilişkin, geçtiğimiz yıl bu dönemde 5 bin 400 Türk Lirası olan demirin şu an 12 bin Türk Lirası'na, 180-190 TL olan çimentonun 600 Türk Lirası'na kadar çıktığı bilgisini paylaşan Erdoğdu, “Bir evin maliyeti sadece demir ve betonla oluşmuyor. TL’nin değer kaybetmesi, yüksek enflasyonlu bir döneme girilmesi ve bunların üretim maliyetleri hepsini etkilemesi eve giren her şeyin maliyeti artıyor” şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz sene bu dönem metrekaresi 2 bin 200 TL'ye konut üretilirken bu sene bu tutarın en az 3 bin 800 TL’ye çıktığına dikkat çeken Erdoğdu, şunları kaydetti: 

“Bu tutarın içinde arsa yok, müteahhitin kârı yok… İstanbul’da bugün 80 metrekarelik bir daire üretmek için 100 metrekarelik bir daire inşa etmek gerekiyor. Bunun da en az 380 bin liralık bir maliyeti var. Yani yaklaşık 400 bin liraya mal edilen bir daire, o da İstanbul’un göbeğinde değilse, 1.3 milyon TL’nin altında olma ihtimali yok. Yeni konutlarda durum bu. Nitelikli bir yerde, yeni yapılmış 2+1 daireyi 2 milyon liranın altında bulmak zorlaşmaya başladı.”

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

‘FİLLER TEPİŞİRKEN EZİLEN KİTLE’

Keller Williams Cadde Gayrimenkul Danışmanı Burçak Sencer Çokgör de konuyla ilgili açıklamasında, “Konu ev sahibi olmaksa, İstanbul’da merkezden uzak 285 bin TL’ye 2+1 evler var. Ancak doğduğunuz, büyüdüğünüz, yaşadığınız semtlerde, daha önce ailelerinizin ev sahibi olduğu muhitlerde artık çalışarak ev sahibi olmak mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Yönetici kesimi kastetmiyorum. Onlar üst düzey kazandıkları için yine alabilirler” diye konuşan Çokgör, şöyle konuştu:

“Üniversiteyi bitirmiş, bir kurumda işe başlamış hatta yıllar içinde müdür olmuş çalışanların ev satın alma ihtimali artık çok düştü. İnsanlar artık Anadolu’ya yerleşip, oralarda ev almaya çalışıyor. Orta direk ve altı, filler tepişirken ezilen kitle oluyor. Pek çok insanın değil konut, nefes alacak hali yok."

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

7 BİN TL KİRA İSTEYEN 5 BİN TL’YE DÜŞÜRDÜ

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, son günlerde kurdaki gerilemeyle beraber İstanbul Beşiktaş’ta 7 bin TL'lik bazı kiralık konutların 5 bin TL’ye gerilediğine, hem kiralık hem satılık konut fiyatlarında bir miktar düşüş yaşandığına, bunun psikolojik bir baskı olduğunau, yapılan indirimlerin yüzdesel olarak miktarının ilerleyen günlerde daha net bir hale geleceğine vurgu yaptı. 

Kurdaki gerilemeden ziyade kurun hangi seviyede uzun süre kalacağının önemli olduğunun altını çizen Aşa, fiyatlardaki asıl düşüşün ise konut arzının artmasına bağlı şekilde 2023 yılında gerçekleşmesini öngörüyor.

Satılık ve kiralık konutların fiyatları tavan yaptı!

2023’TE YÜZDE 30 İNDİRİM BEKLENTİSİ

“Fiyatlar 2022’de de dalgalı seyredecektir” diye konuşan Aşa, konut sektörüne ilişkin açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: 

“Döviz kurundaki düşüş fiyatların düşmesinde psikolojik bir baskı oluşturdu. İlerleyen süreçte kur belli bir seviyede sabitlenir, inşaat maliyetleri düşer, müteahhit önünü görmeye, öngörülebilir bütçe yapabilmeye başlar ve üretime geçerse, kentsel dönüşümün de artmasıyla birlikte konut arzı çoğalır. Tüm bunların etkisiyle bir yıllık süreç sonrası 2023’e gelindiğinde fiyatlarda yüzde 30 düşüş bekliyorum.”

Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası!

Konut kredisi faiz oranları Aralık 2021'de ne oldu?

Dövizdeki düşüş konut fiyatlarını nasıl etkileyecek?

Ev fiyatları 2022'de yüzde 50 artacak!


Geri Dön