26 / 04 / 2024

Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası!

Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası!

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, "Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 31 maddelik o analizi...



Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1'den, "Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 31 maddelik analizi...

Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası!

1) Yaklaşık 20 yıldır konut ve emlak üzerine soruları yanıtlıyorum. 2008 yılından bu yana http://tebernuskirecci.com.tr'de 100 binin üzerinde soru yanıtladım. İster oturum ister yatırım için konut alsınlar yatırımcılar 2 noktada yanılır.

2) Birinci yanılgı; konut satın almak isteyenler faiz oranlarına fazla takılır. Hep faizlerin düşmesini bekler. Faizler düşer. Daha fazla düşmesini beklerler.  Daha daha  fazla düşer.  Daha daha düşmesini beklerler. Hayalleri faiz oranları dip yaptığında kredi kullanmaktır.

3) Yaklaşık 20 yıllık deneyimim gösterdi ki: Faiz oranlarının düşmesinden küçük yatırımcıların kazançlı çıkma ihtimali neredeyse sıfıra yakındır. Faiz oranları düştükçe ev fiyatları yükselir. Yükselecek. Yükselmeye devam edecek.

Yatırımcıların faiz oranı ve dolar hatası!

4) Kaldı ki faizlerin düşmesini takip eden ve bekleyen sadece alıcılar değil. Müteahhitler, emlakçılar ve satıcılar da faiz oranlarını yakından takip ediyor. Faiz indirimi ile başlayan furyada alıcılar faiz oranından 1 birim kazançlı çıkacaklarsa en az 2 birim zam yapıyorlar.

5) Faiz indirim furyasında "Kavgada yumruk sayılmaz" misali kimin kime -argo ama- geçirdiği belli olmuyor. Kim zararlı çıkıyor? Alıcılar. Son 20 yılda ilk faiz yükselişi 2006 yılı Mayıs ayında Danıştay saldırısından sonra oldu. Ondan sonraki 15 yılda hep aynı sahneyi izledim.

Yazının devamı için tıklayın

Emlakta 2022 nasıl geçecek?

Otomobil piyasasında neler oluyor?

Doların yükselişi konut fiyatlarına nasıl yansır?

Özgür Demirtaş'a cevabımdır!

Dolar ve altın niçin yükseliyor?

Yabancılar kiralayarak vatandaşlık alıyor! Böyle fırıldaklık görülmedi!

Ticaret açısından Yahudilerle Türklerin farkları!

Kayserililerin ticarette başarılarının sırları!

Doktorlar emlak yatırımında niçin başarısız olurlar? 

Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın

Tebernüş Kireçci'yi Twitter'den takip etmek için tıklayınız


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön