19 / 04 / 2024

Şatura Elektrik Santrali'ni Gama İnşaat Şirketi tamamladı!

Şatura Elektrik Santrali'ni Gama İnşaat Şirketi tamamladı!

Eski SSCB kurucusu ve 1917 Bolşevik Devrimi önderi Vladimir Lenin'in başlattığı Şatura Elektrik Santrali'nin modern santral tesisini Türk Gama İnşaat Şirketi tamamladı



 400 MW gücündeki elektrik santralinin açılış töreni Moskova çevresi bölgesi Şatura'da gerçekleşirken, Moskova'da düzenlenen sembolik merasime Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ve Türkiye Moskova Büyükelçisi Aydın Sezgin de katıldı. Şatura Belediye Başkanı Andrey Keller, santralı inşa eden şirketi överken, "Türk arkadaşlar kaliteli bir inşaat yaptı." dedi.

Gama, General Electric (ABD) ve E.ON (Almanya) şirketlerinin ortaklaşa inşa ettiği ve 300 milyon euro sözleşme bedeli olan santral Rusya'da bir ilki oluşturuyor. Santral yabancı bir grubun Rusya'da tamamladığı ilk EPC (Mühendislik-Tedarik-Yapım) çalışması oldu. Santral aynı zamanda Sovyet sonrası dev ilk santral projesi özelliği de taşıyor. Şatura Elektrik Santrali'nin ilk inşaatı 1921 yılında Lenin'in ünlü GOELRO elektrik projesi kapsamında başlatılmıştı.

"TÜRK ARKADAŞLAR KALİTELİ BİR PROJEYE İMZA ATTI"
Şatura Elektrik Santrali açılışı Moskova'nın Şatura bölgesinde gerçekleştirildi. Törende konuşan Şatura Elektrik Santrali Genel Müdürü Sergey Matveyev, yeni santral inşaatıyla tarih yazdıklarını kaydederek, "1920'li yılların başlarında temeli atıldı, 70'li yıllarda geliştirildi ve bugün ise daha modern bir santrale dönüştürdük." diye konuştu. Daha sonra kürsüye gelen Şatura Belediye Başkanı Andrey Keller de "Burası 1921'de kurulan ilk santral. Daha sonraki yıllarda modernizasyon çalışmaları yapıldı. Bugün açılışını yaptığımız yeni santral, elektrik ihtiyacını önemli ölçüde karşılayacak ve aynı zamanda çok sayıda vatandaşımıza iş olanakları sunacak. Bölgemizin ekonomik düzeyine olumlu katkı sağlayacak. Ülke krizden çıkıyor, sanayi işletmelerimizin elektriğini biz vereceğiz. Vergi gelirimiz çoğalacak, dolayısıyla bizler için bu santral istikrar, yeni vergi geliri ve yeni iş yeri anlamına geliyor." dedi.

Türk şirketiyle üç yıllık süre içinde iyi bir işbirliği ortaya koyduklarını kaydeden Keller, "Bu santral şunu ortaya koyuyor: Biz Gama ile büyük bir projeye imza attık. Gama şirketi güzel bir ekip çalışması sergiledi, dolayısıyla kendilerine teşekkür ediyoruz. Türk arkadaşlar kaliteli bir inşaat yaptı." ifadelerini kullandı.

RUSYA'DA YABANCILARIN KURDUĞU İLK SANTRAL
Gama Genel Müdürü Reza Karimiyan, son 20 yılda Rusya'da önemli projelere imza attıklarını belirterek, "İlk geldiğimiz yıllarda Türk şirket sayısı çok azdı. Önceleri oteller yaparken daha sonra esas mesleğimiz endüstri alanına da girmeyi başardık. Kaluga'da ikinci demir çelik tesisini yapıyoruz. Şatura projesini 2007'te başlattık. Sözleşmede Ocak 2011'e kadar tamamlanması öngörülürken, tesisi Ekim ayında tamamlayabildik. Burası Rusya'da bir yabancı müteahhitin inşa ettiği ilk santral." bilgilerini verdi.

Rusya'nın elektrik santrali sektöründe standartlarının son derece güçlü olduğuna değinen Karimiyan, "Rusya kendi kodlarına uygun santral yapmaktan yana. Başarımızın sırrı şurada: Batı standartlarını burada Rus standartlarına göre uyarlayabildik ve Rus otoriterler tarafından kabul edilebilir hale getirdik. Müşterimiz Alman E.ON şirketi çalışmamızdan hayli memnun." dedi.

SİBİRYA'DA BİR ELEKTRİK SANTRALİ DAHA İNŞA EDİYOR
Sibirya'da 800 MW'lık bir santral daha inşa ettikleri bilgisini veren Reza Karimiyan, "Tesisin sözleşme bedeli 600 milyon euro ve tıpkı burası gibi General Electric'le ortaklaşa yapıyoruz. Mayıs-Haziran aylarında tamamlamayı planlıyoruz. Türkiye ve yurtdışında yaklaşık iki bin beş yüz MW'lık kendi yatırımlarımız var. Burasının beş katı kadar. Buradaki mühendislik payımız son derece önemli. Her zaman enerji yatırımlarına hazırız. Rusya pazarı da bizim için önemli ve iş miktarımız toplam bir milyar doların üzerinde. Rusya büyük pazar, Türk işadamlarının buraya gelmesini kesinlikle tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.
Sabah


Geri Dön