24 / 04 / 2024

Schliemann’ın evi müzeye dönüşüyor!

Schliemann’ın evi müzeye dönüşüyor!

Çanakkale'nin merkez ilçesine bağlı olan Çıplak köyünde Troya antik kentini yağmalayan Schliemann’ın 10 yıllık evi müzeye dönüştürülüyor.



Çanakkale'nin merkez ilçesine bağlı olan Çıplak köyünde Troya antik kentini yağmalayan Schliemann’ın 10 sene boyunca kaldığı ev müzeye dönüştürülüyor. Hürrriyet Gazetesi'nden Ömer Erbil'in haberine göre; Temmuz ayında başlayan restorasyon çalışmalarının önümüzdeki nisan ayında tamamlanması planlanıyor. Troya Müzesi yolu üzerinde bulunan Çıplak köyünün muhtarı Ufuk Göçoğlu, Alman arkeoloğun kaldığı tarihi evin müzeye dönüştürülmesiyle çok sayıda yerli ve yabancı tarih meraklısının köyü ziyaret edeceğine inançlarının tam olduğunu söyledi.

ELİMDEKİ BELGELERİ VERİRİM

Schliemann için hayata geçirilmesi planlanan müze fikrine tepkiler artıyor. ‘Osmanlı Devleti’nde Eski Eser Kaçakçılığı ve Truva Örneği’ isimli kitabın yazarı Prof. Dr. Ali Sönmez, “Hırsızlık müzesi adıyla açılacaksa biz de belgelerle destek verelim” sözleriyle açılmak istenen müze hakkında eleştirilerde bulundu. Sönmez şu ifadeleri kullandı: “Osmanlı Devleti’nin aleyhine Atina’da dava açtığı, peşine hafiye taktığı, yıllarca izini sürdüğü, Osmanlı bürokrasi dilinde Schliemann’dan bahsedilen her belgede ‘Troya hazinelerini aşıran’ yani çalan diye söz ettiği bir isme müze açmak kabul edilemez. Bu müzede eserleri nasıl çaldığı, yurtdışına yasal olmayan yollarla nasıl kaçırdığı anlatılacaksa, adına hırsızlık müzesi denilecekse, elimdeki tüm belgeleri bu müzeye vermeye hazırım.”

O EVDE KALDIĞI KESİN DEĞİL

‘Troya Hazineleri’ kitabının yazarı Doç. Dr. Göksel Sazcı ise gerçekleşecek müzeye tepki göstererek;, şunları söyledi: “Schliemann’ı yücelten değil de gerçekleri, tarihte yaşananların anlatıldığı bir müze olmalı. Yasal olmayan yollardan eserlerin kaçırıldığını anlatmak lazım. Osmanlı’nın verdiği iyi niyetli izni suiistimal ettiğini anlatmak gerekir. Kaldı ki Schliemann’ın kaldığı söylenen ev de kesin değil. Rivayet üzerine o ev belirlendi. Turizme kazandıracağız diye ülkemizi rencide etmemeliyiz.”

MÜCADELEMİZİ ZAYIFLATIR

Arkeolog Nezih Başgelen de bu girişimin eserlerin iadesi için verilen mücadele içerisinde olduklarını belirterek şu açıklamalarda bulundu: “Henrich Schliemann’nın 1873 yılında Troya harabelerinde bulduğu ve Atina’ya kaçırdığı hazinelerin geri getirilmesi Osmanlı’dan Cumhuriyet dönemine ulusal bir sorun olmuştur. Bu hazinelerin geri alınması 1874 yılında Schliemann’a karşı Atina’da açılan davadan itibaren kamuoyumuzun yakın takip ettiği bir konudur. Henrich Schliemann ile ilgili bir düzenleme yapılırken bu konudaki ulusal hassasiyetlerin göz ardı edilmemesi ve bugüne kadar titizlikle takip ettiğimiz süreçlere zarar verilmemesi gerekir.”


Geri Dön