25 / 04 / 2024

Seda İnşaat, Edirne-Havsa'da lojistik köyü kuracak!

Seda İnşaat, Edirne-Havsa'da lojistik köyü kuracak!

Seda İnşaat, Edirne-Havsa'da lojistik köyü kuruyor. Sınır kapılarına yakınlığıyla öne çıkan proje 2.5 milyon metrekare brüt alana sahip



Edirne'nin Kapıkule ve ipsala sınır kapılarına yakınlığıyla öne çıkan lojistik köyü Tekirdağ'ın Akport limanına da demiryolu ile bağlanacak. Projeye ilk kazmanın yıl sonunda vurulması hedefleniyor.

Firmaların 5 ila 50 bin metrekare alan satın alacağı "köye" 140-150 firmanın yerleşmesi bekleniyor. E-5 üzerinde ve TEM bağlantılı olacak lojistik merkezi, Tekirdağ Akport Limanı'na 110 kilometre mesafede. Merkezin içine ku¬rulacak tren istasyonuyla bu limana direk hat kurulması konusunda ise TCDD ile görüşmeler sürüyor. Projeye başlamak için gerekli imar izinlerinin alındığını aktaran Seda İnşaat Genel Müdürü İrfan Özen, "Şu anda birçok yerel ve uluslararası firmayla görüşmelerimiz sürüyor. Dört etapta hayata geçireceğimiz projeye ilk kazmayı bu yıl sonunda vurmayı planlıyoruz" dedi.

Avrupa'nın kapısında

Özen, bölgenin sanayi, lojistik ve taşımacılık sektörleri açısından önemli bir konumda olduğunu dile getirerek, Kapıkule, Pazarkule ve Hamzabeyli sınır kapılarına yakınlığı sebebiyle avantajlı ol¬duğunu bildirdi. Özen şöyle konuştu: "Türkiye'nin batıya açılan bölgesi olan Trakya'da, belirlenen bölgeler dışında, endüstriyel veya lojistik amaçlı tesislerin yer aldığı benzer merkezler inşa etmek, imar izinleri yönünden oldukça zor görülüyor. Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe giren ve Trakya Koruma Birliği (TRAKAB) olarak isimlendirilen projeye göre Trakya Bölgesi'nde yer alacak sanayi ve lojistik alanda faaliyet gösteren şirketlerin bir araya geleceği büyük merkezlere sadece iki bölgede izin verildi. Bu bölgelerden birisi "Havsa Uluslararası endüstri ve Lojistik Merkezi". Trakya bölgesi'nde; Avrupa'ya açılan sınır kadarına bu derece yakın, konumu itibayle sanayi ve lojistik yatırımlara son derece uygun, karayolu, demiryolu ve denizyolu (intermodal) taşımacılığın birlikte yapılabildiği benzer büyüklükte bir projeyi gerçekleştirmek bundan sonra oldukça zor olacaktır."

Kompleks bir proje

Proje bölgesinde fabrika, depo, antrepo gibi endüstri ve lojistik alanda yatırımların yer alacağı sanayi imarlı parseller ile otel, idari binalar, helikopter pisti, restoran, akaryakıt istasyonu, endüstri meslek lisesi, sağlık merkezi, kreş, cami ve parklar için kullanılacak ticari ve sosyal tesis imarlı parseller yer alıyor. Özen, proje ile ulusal ve uluslararası düzeyde lojistik, taşıma ve dağıtım firmalarının tüm faaliyetlerini bütünlük içerisinde yapabilmesini sağlayan lojistik park ve bu sektörlere hizmet üretecek modem sosyal tesislerin aynı merkezde toplanması sağlanacağım belirtti. Şirketlerin isterlerse bina ve tesis inşaatlarım yönetim planına uygun olarak kendi tercih ettikleri inşaat şirketine yaptırabileceklerini açıklayan Özen, ikinci bir yol olarak firmaların üst yatırımlarını da Seda İnşaat olarak yapabileceklerini belirtti.

Sektörel destek

Projeyi, toplam üye sayısı iki bine yaklaşan, Türkiye'nin en büyük iki lojistik derneği Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) ve Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Demeği (UTİKAD) desteklediğini söyleyen Özen, UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin ve UTİKAD Yönetim Kuru¬lu Başkanı Kosta Sandalcıca projeye sağla¬dıkları katkılardan dolayı teşekkür etti.

İpek Yolu üzerinde

Türkiye, doğu İle batı arasındaki 600 milyar doların üzerindeki mal hareketinin gecis yolu diyen Özen, yakın bir gelecekte ipek Yolu, yeni ismiyle Traceca Koridoru'nun devreye girmesiyle, Avrupa Birliği ile Orta Asya ve Cin arasındaki ticari faaliyetlerin en önemli parçası olan nakliye hizmetlerinde Türkiye'nin cok önemli bir konumuna geleceğini ifade etti. Projenin kara, demir ve deniz yolları bağlantılarının kendileri için en önemli önceliklerinden olduğunu aktaran Özen, "Projede yer alacak firmaların ihracat, ithalat ve yurt ici sevkıyatlarında, araziye cok yakın mesafede olan ve kiralanıp hizmete sokulacak Abalar ve Kırcasalih istasyonları ile daha ideal ve ucuz tasıma sekli olan demiryollarından yararlanılmasını sağlayacak. Proje bölgesinin, güneyde Marmara Denizi kıyısında yer alan Tekirdağ Akport Limanı ve yakında inşa edilecek Asyaport Limanı ile karayolu ve demiryolu bağlantısının olması, isletmecilerin ithalat ve ihracatlarıyla ilgili taşımalarını denizyoluyla yapabilmelerini sağlayacak" diye konuştu.
Mehmet Filoğlu/Dünya


Geri Dön