24 / 04 / 2024

Şehir hastanelerine ilişkin 7 sorun mecliste!

Şehir hastanelerine ilişkin 7 sorun mecliste!

Şehir hastaneleri, kira bedelleri ve boşaltılacak kamu hastanelerinin arazileri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Özdiş konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



Şehir hastanelerine ilişkin 7 sorun mecliste!


CHP  Adana  Milletvekili İbarhim Özdiş, şehir hastanelerine, kira bedellerine ve boşaltılacak kamu hastanelerinin arazilerine ilişkin soru önergesi hazırladı. Özdiş sorularını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a sordu.


Özdiş önergesinde "Adana’da bu yıl hizmete girmesi planlanan 1550 yataklı Şehir Hastanesinin yapım maliyetinin çok fazla olduğu iddia edilmektedir, öyle ki, Erzurum’da yapılan 1200 yataklı devlet hastanesinin yapım maliyeti 193 milyon TL iken Adana’da yapılan 1550 yataklı şehir hastanesinin maliyetinin 700 milyon TL’yi bulması buna uygun bir örnektir. " dedi.


"Ayrıca şehir hastanesi yapım ihalesini alan şirkete bedava verilecek kamu arazisinin akıbetinin sonra ne olacağı bilinmemekte, şirketin araziyi kamu yararı gözetmeden ticari anlamda istediği gibi kullanabileceği de iddialar arasındadır. Şehir hastanesinin faaliyete girmesiyle boşaltılacak kamu hastanelerinin civarındaki esnaf bu durumdan olumsuz etkilenecek, iflasın eşiğine gelecektir." şeklinde açıklamalarda da bulunan Özdiş toplamda 7 soru sordu.


Özdiş'in soruları

1- Türkiye genelinde yapılan ve yapılacak olan kaç şehir hastanesi bulunmaktadır? Bunların ayrı ayrı yıllık kira bedelleri nelerdir? Sözleşmeler kiminle, kaç yıllığına imzalanmıştır?


2- İddialara göre 2015 yılı hesaplarıyla 14 Şehir Hastanesine 2.5 milyar TL yıllık kira ile 25 yılda 63 milyar TL kira ödenecektir. Bu durumu mantıklı buluyor musunuz?


3- Şehir Hastaneleri için harcanacak parayla Erzurum’da yapılan hastane gibi 81 ilin her birine 1200 yataklı birer hastane yapılamaz mıydı?


4- Şehir Hastanelerinin açılmasıyla boşaltılacak kamu hastanelerinin arazilerini alacak şirketin bu arazileri nasıl değerlendireceğine ilişkin bir yönetmeliğiniz bulunmakta mıdır?


5- Kapatılacak kamu hastanelerinin çevresinde bulunan esnafın ticari varlığını nasıl sürdürmesini planlıyorsunuz?


6- 1550 yataklı Adana Şehir Hastanesinin yapıldığı alanın ulaşım problemi nasıl çözülecektir?


7- Şehir Hastanelerine personel alımı nasıl gerçekleştirilecektir?





Geri Dön