24 / 04 / 2024

Şehircilik Bakanlığı sanayi sektöründe kimyasalları yasaklayacak!

Şehircilik Bakanlığı sanayi sektöründe kimyasalları yasaklayacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, çevreye ve insan sağlığına zarar verebilecek riskli kimyasalların listesini yayımladı. Sanayi sektöründe yoğun kullanılan kimyasalların Avrupa birliği uyum sürecinde çok yakında yasaklanması gündeme getiriliyor



Belirlenen riskli kimyasallardan en dikkat çekenleri ise şöyle: Aseton, Naftalin, Çinko oksit, Amonyum nitrat, kömür zifti,Gaz yağı,kloroetilen, nikel, toluen, kloroform vb.


Listenin yayımlanmasından sonra konuya ilişkin açıklama yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürü Mehmet Baş; “Ülkemizin Avrupa Birliği kimyasallar mevzuatına uyum sağlaması halinde, sanayimizin temel girdileri arasında yer alan bu kimyasal maddelerin kısıtlanması veya yasaklanması gündeme gelecektir. Dolayısıyla bu kimyasallarla iştigal eden sanayicilerimizin zor durumda kalmamaları için gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Öncelik listesinin yayımlanması ile sanayicimizde, bu konudaki farkındalığın arttırılması hedeflenmektedir. Sonuçta ya kimyasalın üretim prosesi ve kullanım biçimleri değiştirilerek ya da daha çevre dostu alternatif maddeler bulunarak insan ve çevrenin o kimyasala maruz kalma yoğunluğu azaltılmış olacaktır” dedi.

 


Oluşturulan nihai öncelik listesine, Bakanlığın Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yer alan http://www.csb.gov.tr/gm/cygm/index.php?Sayfa=sayfahtml&Id=2139 adresinden erişmek mümkün.


Geri Dön