17 / 04 / 2024

Şehirdeki askeri kışlalar meydan ve park olacak!

Şehirdeki askeri kışlalar meydan ve park olacak!

Başbakan'ın talimatıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Şehir merkezindeki kışlalar taşınıp, yerlerine yeşil alan ve meydan yapılması planlanıyor. Erdoğan Bayraktar, askeri alanların imara açılmasını istiyor...




Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şehir merkezindeki askeri kışlaların taşınması durumunda, şehirlerin nefes alacağını söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu yönde talimatı olduğunu söyleyen Bakan Bayraktar “Buralar yeşil alan ve meydan olacak” ifadelerini kullandı. 


ARAZİLER İMARA AÇILMALI


Bakan Bayraktar, şehir içinde kalmış askeri kışlaların genellikle İstanbul, Ankara,  İzmir  ve Diyarbakır gibi büyük illerde olduğunu söyledi. 


Milli Savunma Bakanlığı’nın bu kışlaları şehir dışına taşıma kararı vermesi durumunda, buraların büyük ölçüde meydan ve park olacağını ifade etti. Şehir merkezindeki bazı askeri arazilerin de imara açılması gerektiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar, “Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’yla karşılıklı kışlaların şehir dışına çıkarılması yönünde anlaşma yapılabilir. Böyle bir anlaşma olursa, bunun bir tarafında Maliye, Hazine, Milli Emlak, diğer tarafında ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve  TOKİ  olur” dedi.


YETERİ KADAR MEYDANIMIZ YOK


Kışlaların şehir dışına taşınması yönünde anlaşma olması halinde Başbakan Erdoğan’ın buraları şehirlerin nefes alacağı yerler haline getirilmesi yönünde talimatı olduğunu açıklayan Bakan Bayraktar, “Yeteri kadar meydan yapamadık. Hem şehir içindeki askeri alanları kullanarak, hem de kentsel dönüşümle bir meydan kültürü ortaya çıkarmayı istiyoruz” diye konuştu. 


BAKANLIK KIYILARDAKİ YAPILAŞMAYA SAVAŞ AÇTI


BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan’ın, “kıyılardaki doğal silüetin bozulduğu” eleştirileri üzerine, ‘bütünleşik kıyı alanları’ projesi hızlandırıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun, soru önergesini yanıtlayan Bakan Bayraktar, kıyı illerinde gerçekleştirilecek proje ile dönüşü olmayan kayıpların önüne geçileceğini söyledi. Bakan Bayraktar, kıyı kenar çizgilerinin, ‘ortofoto’ diye adlandırılan sistemle haritalandırılması çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Kıyı yapılarının yüzde 20’sinin planlaması tamamlandı” dedi.


İŞTE İSTANBUL SINIRLARINDAKİ BAZI KIŞLALAR 


1 - Piyade Okulu: (1700 hektar) İstanbul’daki en büyük askeri arazi… Tuzla’da denize yakın büyük bir alan… 

2- Metris Kışlası: (330 hektar) Esenler civarına konuşlandırılmış. İçinde 47. Motorlu Piyade Alayı bulunuyor. 

3- Topkule Kışlası: (260 hektar) Esenler civarında yer alan bir kışla… Tankçı birlikler var. 

4-Hasdal Kışlası: (610 hektar) Kağıthane bölgesinde yaklaşık 4 bin askeri barındırıyor. 

5-Kartaltepe: (450 hektar) Başakşehir mevkiinde… İçinde topçu birlikleri var.

6-Fenertepe: (36 hektar) Kışla Kayabaşı toplu konutlarının arasındaki yeşil alanda

7- 3. Kolordu: (570 hektar) NATO Dağıtım Kolordusu. Şişli, Maslak, Ayazağa üçgeninde.

8-Çekmeköy: (1550 hektar) Çekmeköy Ormanı’nın tam ortasına konuşlandırılmış. 

9-Deniz Eğitim Komutanlığı: (96 hektar) Boğaz Köprüsü’nün hemen altında, Üsküdar’da bulunuyor.

10-Dumlupınar ve Akpınar: (117 hektar) Birinci Zırhlı Tugay’ın faaliyet alanında bulunuyor. Alanı çok geniş.



Çınar Coşkunserçe/Akşam



Geri Dön