24 / 04 / 2024

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Akıllı şehir uygulamaları ve yeşil dönüşüm son zamanlarda sektör temsilcileri tarafından sıkça konuşulan ve gündeme getirilen konulardan. Peki akıllı şehirler nasıl yapılmalı? İşte akıllı şehir ve yeşil dönüşümün ayrıntıları...



Forum İstanbul'un 7'nci oturumu yapıldı. Oturumda, yeni dünya düzeninde akıllı şehirlerin geleceği konuşuldu. Dünya Gazetesi'nden Leyla İlhan'ın haberine göre; forumda, akıllı şehirlerin temelinde bulunan teknolojinin insanlar tarafından benimsenecek şekilde yapılması gerektiğine dikkat çekilirken, Türkiye'ye bu süreçte Çin'i de başarıya ulaştıran Singapur modeli tavsiye edildi.

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Hakan Güldağ'ın moderatörlüğünü yaptığı oturumda açıklamalarda bulunan Aksoy Holding Kurucu - Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy, akıllı haberleşme alt yapısı ve akıllı şehirlerin olmazsa olmazının fiber yatırım gerçekleştirmekten ve 5G’yi kullanabilir duruma getirmekten geçtiğini vurguladı. Bu yatırımlardan devlet ve belediyelerin sorumlu olduğuna dikkat çeken Aksoy, bu konuda Singapur modelini tavsiye etti. Bugün fiber altyapısı ve 5G teknolojisi ile salgın yönetiminde başarıyı yakalayan Çin, 1994'ten itibaren endüstri parkları sayesinde başarılı oldu. Singapurlular tarafından yapılan endüstriyel parklarının başarısızlıkla karşılaşmadığını dile getiren Aksoy, Türkiye'nin de bu yoldan ilerlemesi gerektiğine dikkat çekti. Gelecekte nüfusun önemli bir bölümünün Asya ve Afrika ülkelerinde yaşayacağına dikkat çeken Aksoy, “Bu park Diyarbakır-Urfa arasındaki petrokimya üretim tesislerine yakın olarak kurulmalı. Buradan Ermenistan, Azerbaycan arasındaki Nahçıvan üzerinden Orta Asya'ya ulaşım imkanı sağlanacak” şeklinde konuştu.

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Yeni ekosistemler kuruluyor 

Şehir Plancısı - Kentsel Strateji Kurucu Ortağı A. Faruk Göksu ise akıllı şehir uygulaması kapsamında teknolojinin yaşayana ve yöneticiye benimsetilmesi durumunda akıllı şehir olunabileceğini ifade etti. Artık sınırları geçen bölgesel ölçekte işbirliği ihtiyacı olduğunu işaret eden Göksu, “Yeni ekosistemler de kuruluyor. Bu sistemlere nasıl dahil olacağız. Yeşil ev ile başlayan yeşil kod ile giden süreç anlamlı ancak yeterli değil. Yaşanılan sistem krizleri bunların yeterli olmadığını gösteriyor. Yeşil dönüşüm, bilineni yeniden keşfetmekle, aklı şehirlerle olacak. Sahil bölgelerindeki şehirler ısınmadan etkilenecek, dolayısıyla bölgesel kentlerden hub kentlere dönüş olacak. Kırsal kesimde yeni kentler kurulacak ve dolayısıyla bu kentlerde yeni bir sistem kurulacak" açıklamasında bulundu. 

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Teknoloji adaptasyonu 

ARUP Direktörü Cem Budak da akıllı şehir kapsamında, teknoloji üretimi yapan kuruluşların insanı başa koyması gerektiğinin altını çizdi. Kentlerde teknolojinin adaptasyonun önemli olduğuna vurgu yapan Budak, "İngiltere'de 5G ile neler yapılacağı inşaat ve sağlık alanında test edilerek belediyeler bilgilendiriliyor. Elektrikli araçların,kente nasıl adapte edileceği test ediliyor. 2025-2050'de elektrikli araçların kullanılması ve elektriğinin güneşten şarj edilmesi bekleniyor. Kamuda hızlı şarj alanları oluşturuldu. Hava Kirliliği endişe kaynağı oldu ama internet sensörleri ile hava kalitesi takip edilebiliyor” diye konuştu.

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

Bütün kentler benimsemeli

Halihazırda yalnızca mega şehirlerin akıllı şehir kavramını biraz hedefine aldığına dikkat çeken Türk Telekom Ürün Ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu, konuya ilişkin açıklamasında "Tıpkı kentsel dönüşüm gibi bunun bütün şehirlerin odağında olması gerekir” dedi. Akıllı şehirlerin kişilerin ve belediyenin hayatını kolay hale getiren bir sistem olduğuna vurgu yapan Türkoğlu, "Ancak insanın hayatını kolaylaştıran sistemi öne alırsak, böylece şehirler dolaylı olarak akıllanmış olur. Sağlık önemli hale geldi, belki insanlar sağlık endişesinden dolayı şehirlerden uzaklaşacak. Dolayısıyla şehirdeki park bahçenin dijitalleşmesi değil de belki ulaşımın akıllanması ve toplu ortama girersem kendimi nasıl daha güvende sağlarıma odaklanması önemli olacak” şeklinde konuştu.

Şehirlerde yeşil dönüşüm ve akıllı bina dönemi!

7 milyon konut yenilenmeli

Dünya nüfusu her geçen gün çoğalırken tüketim alışkanlığının da değiştirilmesi gerektiğini dile getiren Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sur, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: 

"Bu değişim milyarlarca insanın tercihini alıp değerlendiren büyük algoritmalar ile mümkün olacak. Kentsel dönüşüm açısından deprem ülkesiyiz. Bunun da çaresi depreme dayanıklı yapılar kurmak. 400 milyar dolar yatırım ile 7 milyon konutun yapılması bekleniyor. Su kıymetli, karbon ayak izi önemli. Binalar toplam karbon salımının yüzde 50'sini oluşturuyorsa artık yeşil dönüşümle akıllı bina yapmalıyız. Akıllı kentler için bebek adımlarla başlamak lazım" dedi.

5 yılda 1.5 milyon konut dönüşecek!

Akıllı şehirler geliyor: 80 bin konut dönüşüyor!


Geri Dön