23 / 04 / 2024

Şekib Avdagiç: Konuta talep yeniden canlanıyor!

Şekib Avdagiç: Konuta talep yeniden canlanıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, "Geçen ay Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 525 artış gösterdi. Talep yeniden canlanıyor ve bu da fiyatlara yukarı yönlü yansımaya başladı." dedi...



İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib AvdagiçAvdagiç, Türkiye'nin yaşadığı Ağustos 2018'deki ekonomik saldırıdan bu yana 15 ay geçtiğini hatırlatarak, ekonominin yeniden dengelendiğini söyledi. 

Anadolu Ajansı’ndan Ergin Garip’in haberine göre, 2019'un, "dengelenme yılı" olduğunu belirten Avdagiç, Merkez Bankası'nın politika faizlerini düşürmesi, enflasyon oranının tek haneye inmesi, dış ticaret açığının kontrol altına alınması ve döviz fiyatlarının stabil hale gelmesiyle tüm hedeflere bu yıl başarıyla ulaşıldığını vurguladı. 

"2020, iş dünyası için çok daha iyi geçecek" 

Şekib Avdagiç, "Konut satışları şu kadar düştü" ifadesiyle oluşturulmaya çalışılan olumsuz algının gerçekle ilgisi olmadığını belirterek konuşmasına şu şekilde devam etti: 

"Son 20 aylık konut satış grafiğine göre, Ekim 2019'da bu süreçteki en iyi 2. ay satış rakamları gerçekleşti. Faizlerin yükseliş trendinde olduğu dönemde ipotekli konut satışları neredeyse sıfırlanmıştı ancak faizlerin yeniden düştüğü ve enflasyonun dengelendiği bu süreçte tablonun değiştiğini görüyoruz. Geçen ay Türkiye genelinde ipotekli konut satışları, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 525 artış gösterdi. Talep yeniden canlanıyor ve bu da fiyatlara yukarı yönlü yansımaya başladı." 

Avdagiç, devletin ÖTV indirimini kaldırmış olmasına karşın özellikle yurt içinde üretilen otomobillerde kredilerin makul seviyeye gelmesinin ardından otomobil satışlarında da bir artış yaşandığını vurgulayarak, "Bu bize hükümetin adımlarının ne kadar tutarlı olduğunu gösteriyor." diye konuştu.

Tüketicilerin bir süredir taleplerini ertelediğini söyleyen Avdagiç, iç piyasada bu taleplerin yakın zamanda satışa dönüşmesiyle 2020'nin iş dünyası için çok daha iyi geçeceğini belirtti.


Geri Dön