26 / 04 / 2024

Senegal Dakar-Diamniadio Tren Hattı projesine Türk imzası!

Senegal Dakar-Diamniadio Tren Hattı projesine Türk imzası!

Senegal'in başkenti Dakar'da 2019 yılında hizmete girecek Dakar-Diamniadio tren hattını, Fransız şirketi EIFFAGE ile Türk şirketi Yapı Merkezi inşa ediyor.



Batı Afrika ülkesi Senegal'in başkenti Dakar'da bu yıl hizmete açılması planlanan tek demiryolu hattı, bir Türk firmasının imzasını taşıyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Senegal'de sömürge döneminde 1924'te inşa edilen ancak 2009'dan beri hizmete açılmayan Dakar-Uluslararası Blaise Diagne Havalimanı (AIBD) tren yolu hattı, Türk şirketi Yapı Merkezi ve alt firması Yapıray imzasıyla hayata geçiriliyor. 

Hattın tamamlanan ilk etabı Dakar-Diamniadio'nun resmi açılışı, Cumhurbaşkanı Macky Sall tarafından yapılacak. İkinci etabın tamamlanmasıyla hat, Dakar'ı Thies kentindeki AIBD'e bağlayacak.

Mali'nin başkenti Bamako'ya kadar giden 105 yıllık hat onarılarak Dakar-AIBD hattına entegre edilecek. Mali'nin başkenti Bamako arasındaki kesintisiz demiryolu hattında yapılacak yük taşımacılığı, ülke ekonomisine büyük katkı sağlaması planlanıyor. 

Yapıray Genel Müdürü Volkan Okur Yılmaz, Dakar-Diamniadio hattının Senegal için büyük bir yatırım olduğunu belirtti. Projenin toplam bedelinin 400 milyon avro olduğunu açıklayan Yılmaz, ilk defa kendilerinin bin 435 milimetre genişliğinde hat döşediklerini söyledi. 

Senegal Dakar-Diamniadio Tren Hattı projesine Türk imzası!

Türklerin kıtada Çin şirketleriyle rekabet içinde olduklarını söyleyen Yılmaz, Türk firmalarının hızlı ve kaliteli iş yapması, paylaşımcı olarak çok sayıda yerel personele bilgi aktarımında bulunduğu için tercih ettiğini ifade etti. 

Halihazırda Yapıray olarak Tanzanya'da 700, Etiyopya'da 400 kilometrelik bir hattın üst montajını yaptıklarını söyleyen Yılmaz, daha önce Kuzey Afrika ülkeleri Cezayir ve Fas'ta birçok tramvay projesi inşa ettiklerini belirtti. 

Yapı Merkezi'nin Dakar'da 400, Yapıray'ın ise 180 Türk çalıştırdığını belirten Yılmaz, istihdam edilen kişi sayısının yerel personelle 2 bini bulduğunu ifade etti. Yapımı 2017 yılında başlayan Dakar-Diamniadio demiryolu hattının 2019'un ilk aylarında hizmete girmesi planlanıyor. 


Geri Dön