20 / 04 / 2024

Serdar İnan: Türkiye'de emlak balonu yok!

Serdar İnan: Türkiye'de emlak balonu yok!

İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, emlak balonu var diyenlere inanmayın diyor. İnan "Yabancılara imarlı konut satışından 20 yılda 100 milyar dolar gelebilir" diyor.



İNANLAR İnşaat'ın temelleri 1965 yılında istanbul Laleli'de Serdar İnan'ın babası ile amcasının "İnan İnşaat' olarak faaliyete başlaması ile atılmış. İlk inşaatı Bakırköy'de amcası yapmış. O günden bugüne çok uzun bir yol alınmış ve şirket şu ana kadar 220 proje tamamlamış. Bunların yaklaşık 100'ü 1965-1990 arasında babası ve kardeşleri tarafından yapılmış. 1990'dan bu yana ise kendisi 120 proje gerçekleştirmiş. 


Sektörde sık sık konuşulan 'emlak balonu' deyimi için, "Birileri bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunca böyle yorumlar ortaya çıkıyor" diyen Serdar İnan, "Türkiye'de balon olması hem teorik, hem de rakam olarak mümkün değil." yorumunu yapıyor. İnşaatın dışında otomotiv, enerji, turizm ve sigorta sektörlerinde de yatırımları bulunan İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan ile gelecek projelerini ve faaliyetlerini konuştuk... 


İnşaat dışında hangi alanlarda faaliyetiniz var? 

Otomotivde 'İnanlar Otomotiv' olarak faaliyet gösteriyoruz. Renault, Dacia, Hyundai markaları dahil olmak üzere yılda 12 bin otomobil satıyoruz. Altı satış noktamız var ve Türkiye'nin en büyük araç servisine sahibiz. Servislerimize yılda yaklaşık 50 bin araç giriyor. İkinci el otomobil de satıyoruz. Yurtdışından BMW, Mercedes, Maserati dahil olmak üzere hemen bütün markalan getiriyoruz. İnanlar Oto olarak 2014 yılında 485 milyon TL olan ciromuzun bu sene 750 milyon TL'ye, 2016 yılında ise 1 milyar TL'ye ulaşmasını bekliyoruz. 


Enerji, turizm ve sigorta sektörlerinde de şirketleriniz bulunuyor... 

Evet. 'İnanlar Enerji' olarak geçen sene Tarsus Berdan çayına 30 milyon dolarlık bir yatırımla 10 MGW'lik bir HES yaptık ve sattık. 'İnanlar Turizm' olarak Laleli, Beyazıt ve Aksaray'da üç otelimiz vardı. İnanlar, Mevlana ve Baron idi adları. Onları da sattık. Bir malı sahiplenmeyi prensip olarak sevmiyoruz. 'İnanlar Sigorta'da ise 20 milyon TL civarında ciromuz var. Halen BES dahil bütün sigortaları yapıyoruz. 


2015'i nasıl kapatacağımızı düşünüyorsunuz? 

Risklere baktığımızda geçmiş dönemlere göre Türkiye bunlara çok ılımlı tepki verdi. Bu çok iyi bir gelişme. Evet, Türkiye'nin yurtiçi ve dışı iştahı bir miktar olumsuz etkilendi. Ancak kurt puslu havayı sever. Biz bu havayı teknemizin daha hızlı gitmesi için olumlu kullanabiliriz. Önümüzdeki seneden itibaren piyasa daha da rahatlayacaktır. Bu yedi yılda bir yaşanan standart bir periyot aslında. 


Bu dönemde hedefiniz nedir? 

Biz daralma dönemlerinde hiçbir zaman frene basmayız. En fazla gazı azaltırız, vitesi düşürürüz. Grup olarak 2015 yılını otomotiv, gayrimenkul ve sigortada yüzde 40 ile yüzde 60 arasında büyüme ile kapatırız. 2016'da ise yüzde 33 civarında büyürüz. 


Emlak balonundan bahsediliyor, bu konuda ne düşünüyorsunuz? 

Emlak balonu ABD'de oldu. ABD'nin milli geliri 17 trilyon dolar. Balon paranın olduğu yerde olur. Türkiye'de balon olması için bir yıl içinde satışa hazır en az 1 milyon gayrimenkul olması gerekir. Bu da yaklaşık 100 milyar dolara karşılık gelir. Türkiye'nin mevduat tasarrufu ortada. 


Yabancılara gayrimenkul satışını nasıl yorumluyorsunuz? 

Yabancıya 'imarsız' arazi ve tarla satışı kesinlikle yasaklanmalı. Bugüne kadar satılmış olanlar da devlet tarafından enflasyon farkı hatta cüzi bir kar verilerek kamulaştırılmalı. Ama yabancıya imarlı arsa, bina bağımsız bölüm (konut, ofis) satışı devlet tarafından bir plan çerçevesinde özendirilmeli hatta teşvik edilmeli. Türkiye'de kişi başı milli gelir 10 bin dolar. Bunu 30 bin dolara getirmek mümkün değil. Çünkü Türkiye'nin yeraltı kaynakları, markaları, teknolojisi, işgücü yok. Türkiye'nin tek argümanı yabancıya imarlı konut satışı. İstanbul genelinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan, güneyde ise İngiliz ve Almanlardan talep var. Şu anda 4 milyar dolar civarında seyreden satışların 3-5 sene gibi kısa bir sürede 30 milyar dolara, 10-20 yıl gibi uzun bir sürede ise 100 milyar dolara ulaşması mümkün. 


İnşaat firmaları arasında farkınız ne? 

Bizim beş sene garantimiz var. Bu süre içinde bizden kaynaklanan hataları, eksiklikleri tamamlamakla mükellefiz. Herkes tanıtım filmlerini gündüz çeker. Biz gece ve gündüz iki ayrı çekimle ortaya çıkarız. Çünkü bir binada gece ve gündüz estetiği diye bir şey vardır. Bina içi detayların kullanışlılığına çok önem veririz. Biz çok pahalı ve yüksek markalarla çalışmayız. Bizim için önemli olan estetiği, dokusu ve rengidir. İnşaatlarımızın ikinci eli de para eder. 


Projelerinizde aidatlar nasıl? 

Bizde çok hizmet var. Hizmete göre aidatlar bizde ucuzdur. Çünkü masrafın bir kısmını yönetimden düşüyoruz. Örneğin ortak alana bir anaokulu yapıp kiraya veriyoruz. Kirayı da aidattan düşüyoruz. Bu kapsamda kafe, kuaför, havuz bar, market ve restoranlar yapıyoruz.


Yurtdışında projeleriniz var mı? 

Kanada Toronto'da bir inşaata başladım. Şehrin çok merkezi bir yerinde 400'er metrekarelik iki villa yapıyorum. 4 milyon dolarlık bir yatırım. Bir sene içinde bitirip büyük bir işe gireceğim. Üç senedir bu kapsamda araştırmalar yapıyorum. Bu şirket aracılığıyla yurtdışı işlerimi yapacağım. 


İnanlar İnşaat Yıl sonuna kadar tamamlanacak projeleri 

Terrace Plus / İstanbul-Zekeriyaköy 

Terrace Vadi / İstanbul-Zekeriyaköy 

Terrace Hayat / İstanbul-Zekeriyaköy 

Terrace Cadde 251/ Bağdat Caddesi-Caddebostan


Devam eden projeleri 

Terrace Koru / Çekmeköy 

Aktan Terrace / Bağdat Caddesi-Suadiye 

Ihlamur Terrace / Bağdat Caddesi-Erenköy 


2016 da başlayacak projeleri 

Terrace Lotus / Beylikdüzü

Terrace Home / Basın Ekspres Yolu 

Marin Terrace / Kalamış 


Kentsel dönüşüm projeleri 

Terrace Feri - Feriköy 

Terrace Cadde 251/ Bağdat Caddesi-Caddebostan 

Aktan Terrace / Bağdat Caddesi-Suadiye 

Ihlamur Terrace / Bağdat Caddesi-Erenköy 

Marin Terrace / Kalamış. 


Para


Geri Dön