19 / 04 / 2024

Hilmi Uytun: Türkiye’de emlak balonu yok!

Hilmi Uytun: Türkiye’de emlak balonu yok!

Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, emlak sektöründe nisandan itibaren hızlı bir büyüme öngörüyor. Uytun, “Alışverişini bizden yapan yatırımcı ya da ev kadını mutlu oluyor; çünkü konfor ve tebessüm sebebiyiz." dedi




Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, emlak sektöründe nisandan itibaren hızlı bir büyüme öngörüyor. Uytun, “Alışverişini bizden yapan yatırımcı ya da ev kadını mutlu oluyor; çünkü konfor ve tebessüm sebebiyiz. İşimiz, insanlara mutluluk satmak"


Banyo ve mutfak aksesuarları üreticisi Häfele, 90 yıllık bir marka. Toplam 160 ülkede faaliyet gösteriyor. Dünya cirosu 1.2 milyar euroya ulaşıyor. Hafele 30 ülkede şirket kurmuş durumda. 30. ülke ise Türkiye. 


Hafele Türkiye’deki bağlantı ofisini 14 yıl önce açıyor. Ofis sadece pazarlama faaliyetlerine odaklanıyor. 5 yılda yaşanan hızlı büyümenin ardından, Almanya merkez 2004 yılında Türkiye’de yatırım kararı alıyor. Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun aslında büyümenin bu kararın ardından başladığını söylüyor. 2007 yılında kurgulanan franchise modeli ise, şirketin başarı hikayesini tetikleyen temel unsur oluyor. Hafele Türkiye bugün, Hafele’nin dünya geneline yayılan 30 şirketi arasında en büyük beşinci şirket konumunda. Son 3-4 senedir büyümede birinci olan Hafele Türkiye aynı zamanda bölgesel bir güç. Gürcistan, Türkmenistan, İran, Irak, Özbekistan ve Kırgızistan, buradan yönetiliyor. Hafele Kazakistan da, Türkiye’ye raporluyor. 


Hafele Türkiye’nin başarı hikayesini ve Hafele’nin diğer şirketlerine örnek olan uygulamalarını Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun’dan dinleyelim: 


“Hafele Türkiye, diğer ülkelere örnek oluyor” 


“Hafele’nin Türkiye’de yatırım kararı almasının ardından geçen sekiz yılda franchise mağazalarını açtık. Türkiye’deki dağıtım kanalı sağlıksızdı. Biz, kurumsal kimliğimizi koruyabildiğimiz bir franchise sistemine geçtik. Dünyada olmayan bir işi yaptık aslında. Bugün 16 mağazamız var. Bu sene sonunda mağaza sayımız 21’e ulaşacak. Mağazalarımız ile son tüketici, marangoz, mimar, yatırımcı ve müteahhitlere hizmet veriyoruz.” 


Kalite Noktaları ile pazarlamada inovasyon 


“Hafele Türkiye’ye özel bir diğer uygulama da Kalite Noktaları. Küçük yerel mutfak firmalarını örgütledik. Bu firmalara kurumsal kimlik verdik. Kendi markalarını koruyorlar. Biz onlara tasarım, montaj eğitimi veriyoruz. Tanıtımlarını yapıyoruz. Onlar da sadece bizim ürünlerimizi kullanıyorlar. Bu şekilde çalışan 82 firmamız var. Bu sene bu sayının 150’ye ulaşmasını planlıyoruz. Gerek franchise, gerek Kalite Noktaları pazarlamada çok inovatif yaklaşımlar olarak değerlendirildi. Franchise modelimizi Hindistan, Çin, Meksika ve İspanya kendine göre adapte etti. Diğer ülkeler de inceliyor. Çok hızlı büyüyen bir diğer işimiz de, Türk müteahhitlerinin yurtdışı işleri. Türkiye dünyanın en önemli müteahhit ülkelerinden birisi. Afganistan’daki ABD elçiliğini bile Türkler yapıyor. Biz, Türk müteahhitlerin oldukları ülkelerin şartname gerekliliklerini karşılayabiliyoruz. Hafele Rusya, Hafele ABD, Hafele Japonya var. Dolayısıyla bu ülkelerin standartlarına uyuyoruz.” 


“Türkiye’de kadının beğenmediği evi aile satın almıyor” 


“İnsanlar, paraları olunca, ilk olarak evlerine para harcıyorlar. İnsanlar yaşadıkları yerde mutlu olmak istiyorlar. Bizim iş modelimiz aslında bir ekosistem oluşturuyor. Çok sayıda tedarikçimiz var. Dolayısıyla alışverişini bizden yapan yatırımcı ya da ev kadını mutlu oluyor; çünkü konfor ve tebessüm sebebiyiz. Bizim işimiz, insanlara mutluluk satmak. Mutluluğun parayla ilgisi yok. Herkes mutlu olduğu şeyi satın alıyor. Yapılan araştırmalara göre konut satın alma kararında kadının etkisi ABD’de yüzde 91, İngiltere’de yüzde 89, Türkiye’de ise yüzde 100. Türkiye’de kadının beğenmediği bir evi aile satın almıyor. Kadınlar bir konutta en çok banyo ve mutfağa önem veriyorlar. Bir kadın için temel kriter, ürünün farklı olması. Bunu şık olması takip ediyor. Şıklığı, renk uyumu takip ediyor. Ondan sonra da işlevsellik geliyor. Kadın bu sırayla karar veriyor. Kadının marka bağımlılığı erkeğe göre üç kat daha fazla. Bu sektörde marka biziz ve kadınların mutlu olacağı mekanlar yaratabiliriz, dedik. Mutfak kadının övünebileceği bir yer olmalı, dedik. Bu arada, havaalanları, hastaneler, 5 yıldızlı oteller de bizim ürünlerimizi kullanıyor.” 


“2014 büyüme beklentimiz yüzde 110” 


“Hafele Türkiye’nin anonim şirket olması 8 yıla dayanıyor. Hafele Türkiye’nin bugün 16 mağazası; 82 kalite noktası bulunuyor. Firma 2013 yılında yüzde 140 oranında büyüme kaydetti. 2014 büyüme beklentisi ise yüzde 110. Hafele Türkiye bugün, firmanın kurduğu 30 şirket arasında en büyük beşinci şirket konumunda. Son 3-4 senedir büyümede birinci olan Hafele Türkiye aynı zamanda bölgesel bir güç. Gürcistan, Türkmenistan, İran, Irak, Özbekistan ve Kırgızistan, buradan yönetiliyor. Aynı zamanda Hafele Kazakistan da, Türkiye’ye raporluyor. Bölgesel bir güç olduk. Merkez kadromuz 205 kişi. Franchise ve kalite noktalarındaki toplam bin kişi de sadece Hafele ürünleri satıyor. Öte yandan Hafele için, Türkiye pazarı çok önemli. Kıta Avrupa’sının ekonomik olarak toparlanması bir kaç seneden uzun sürecek. Türkiye’nin ise çok büyük bir nüfus avantajı var. Nufüs, kendi içinde üretken bir ekonominin nedeni oluyor. Türkiye’nin gelir seviyesinin yükselmesi de önemli bir etken.” 


“Türkiye’de emlak balonu yok” 


“Türkiye’de 80 milyon nüfusa, bir milyon ev yapılıyor. Ben bir balon olduğunu düşünmüyorum. Arzın biraz daha önde gittiği doğru, ama yabancılara satış kolaylaşmış durumda. Mart sonundan itibaren hızlı bir büyüme öngörüyorum. Biz üzerimizdeki ceketi çıkarırız, kriz ceketini giyeriz ve yola devam ederiz. Türkiye her kriz sonrasında, hızlı büyümeyi yakalamış bir ülke. Genciz, hırslıyız. Yurdum insanı çözülmüyor. Kaç kriz geçirdik, hayat devam ediyor. Büyümeye devam ediyoruz.”



Dünya




Geri Dön