25 / 04 / 2024

Şerefiye nedir?

Şerefiye nedir?

Aynı özelliklere sahip ve aynı çatı altında yer alan dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasına neden olan şerefiye nedir? Detayları haberimizde...



Şerefiye nedir?

Tek çatı altında yer alan konutların satış fiyatlarının bir başka deyişle değerlerinin birbirinden farklı olmasının nedeni olarak karşımıza çıkıyor. Buradan da anlaşılacağı gibi Şerefiye, manzara, yön ve cephe farkı gibi değişikliklerden meydana gelen değer farkını ifade ediyor. "Şerefiye nedir?" sorusunu yanıtladıktan sonra konu ile ilgili diğer hususlara değinelim.


Dairelerin değerlerinin farklı olmasına neden olan şerefiye kriterleri, söz konusu dairenin bulunduğu binaya, siteye ya da projeye göre değişkenlik gösterebiliyor. Genel olarak belli başlı şerefiye kriterlerini özetlemek gerekirse;


* Manzara,

* Cephe,

* Yön,

* Ulaşım

* Kat durumu,

* Bahçe durumu,

* Açıklık,

* Kat irtifası,

* Gün ışığı,

* Daire metrekaresi gibi..


Şerefiye nasıl hesaplanır?

* İlk olarak birtakım gerekli verilerin toplanması gerekiyor. Örneğin, konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi..


* Parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor.


* Bu ve bunun gibi bilgiler ışığında toplanan puanlara göre dairelerin şerefiye hesaplamaları yapılıyor. Şerefiye hesaplaması ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşmak için aşağıdaki linkte tıklayabilirsiniz.


Şerefiye nasıl hesaplanır?

https://emlakkulisi.com.tr/serefiye-nasil-hesaplanir/167234



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön