18 / 04 / 2024

Şerefiye raporu nedir?

Şerefiye raporu nedir?

Anagayrimenkulün aynı olması fakat daire fiyatlarının farklı olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli daire özelliklerinden kaynaklanarak değişiklik gösteriyor. Peki, şerefiye raporu nedir?



Şerefiye raporu nedir?

Dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasına neden olan faktörlerden birisi de şerefiye bedeli olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli dairenin satışında ya da kiralanmasında talep ediliyor. 


Şerefiye bedelinin farklı olmasına sebep olan faktörler arasında; manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özellikler yer alıyor.


Şerefiye bedeli ''Sistem Sayım''  programı kullanılarak hesaplanıyor. Sistem Sayım programı taşınmaz ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi ile hesap ediliyor. Yapılan hesaplama sonucunda şerefiye bedeli tespit edilmiş oluyor. Bütün bu hesaplamalar ve daire özellikleri Teknik heyet tarafından bir raporda topalanıyor. Peki, şerefiye raporu nedir?


Şerefiye raporu..

Şerefiye raporu taşınmazın bütün özelliklerinin tespiti sonucunda hazırlanan bir rapor olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye raporunda, arsa özellikleri, binalar, kabuller, değerlendirme kriterleri ve hesaplama şekli, hesaplamalar puanlamalar ve fiyatlandırma yer alıyor.


Ek 1-Yetki belgesi

Ek 2- Gayrimenkul değerleme uzmanlık belgesi

Ek 3- Değerlendirme Raporu

Ek 4- Blok adedince puanlama tablosu

Ek 5- Daire adedince tanıtım Kuponu

Ek 6- Yerleşim planı ve numarataj planı

Ek 7- Sistem izah namesi  

 


Kooperatiflerde şerefiye parası!



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön