26 / 04 / 2024

Sertaç Karaalp: Yatırımlar devam edecek!

Sertaç Karaalp: Yatırımlar devam edecek!

Alpiş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp Bursa Hakimiyet Gazetesi'nin bu haftaki konuğuydu. Karaalp İstanbul Caddesi'nin yeni bir çekim merkezi haline geleceğini söyleyerek yatırımlarının süreceğini belirtti. İşte o röportaj...



Bursa Hakimiyetin bu haftaki konuğu İstanbul Caddesinde gerçekleştirdiği projelerle dikkat çeken Alpiş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Sertaç Karaalp. Karaalp, İstanbul Caddesi'nin yeni bir çekim merkezi haline geleceğini söyleyerek yatırımlarının süreceğini belirtti. 



Merhaba Sertaç Bey... Öncekikle bize Alpiş İnşaat'ın kuruluşundan ve gelişiminden bahseder misiniz? 


Firmamız 2004 yılında Sertaç Karaalp ve kardeşleri Selim ve Kerim Karaalp tarafından inşaat ve taahhüt işleri yapmak üzere Bursa'da kuruldu. Kurulduğumuz günden itibaren güvenli, titiz çalışmamız ve başladığımız her projeyi zamanında bitirip teslim etmemiz, konusunda uzman kadromuz ve tamamıyla müşteri odaklı kalite anlayışımız, kısa sürede Bursa'da tanınan ve tercih edilen bir firma olmamızı sağlamıştır. 


Bursa'nın sürekli değişen ve gelişen bir şehir olması, modem yaşam standartlarına uygun konutlar üretilmesi ihtiyacım doğurmuştur. 


İlimizde artarak devam eden konut açığının karşılanmasında Alpiş Group olarak üzerimize düşen görevi yerine getirip, birçok aileyi ev sahibi yaparak, güven ve kalitenin simgesi olmayı amaçlıyoruz. 

Üçünde satışlarımızın devam ettiği toplamda 17 projeye imza attık. 


İnsanların sizin konutlarınızı tercih etmelerinin sebebini nasıl açıklarsınız? 


Sektörümüzde tüm yasal şartlara uymayı, müşterilerimizin beklentilerine en uygun çözümler üreterek memnuniyetlerini en üst seviyede tutmayı, taahhüdümüz altında projeleri zamanında ve standartlara uygun tamamlamayı, tedarikçiler ve taşeronları kalite sisteminin bütünü içerisinde değerlendirip, hep birlikte sürekli iyileştirmeyi, teknolojik gelişmeleri takip etmeyi ve uygulamayı, iş güvenliğini birinci derecede önemsemeyi ve geliştirmeyi, projelerimizde mümkün olduğu ölçüde çevre dostu malzemeleri kullanmayı ve çevreye saygılı olmayı şirketimizin misyonu ve kalite politikası olarak kabul edip, eksiksiz olarak uygulamaya çalışıyoruz. 


Türkiye'de konut sektörünün yükseliş içinde olduğu herkesin malumu. Sizin satışlarınız nasıl gidiyor? 


Az öncede belirttiğim gibi satışlarımız tahminlerimizden de iyi durumda. Tuana Evleri'nin her iki etabında yüzde 75'lik satış düzeyine ulaştık, birinci etapta son 40 daireyi de satışa sunduk. 


Daha önce gerçekleştirmiş olduğumuz projeler de bizim en önemli referanslarımız. Oradaki kaliteyi ve işçiliği görenler firmamızı tercih etmekten çekinmiyor. 


EMSAL ARTIŞI GEREKLİ 


Türkiye'de bir deprem gerçeği var. Buna bağlı olarak gerçekleştirilmeye çalışılan da bir kentsel dönüşüm var. Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz neler? 


İyi niyetle başlatılmış bir projeydi kentsel dönüşüm ancak yanlış devam etti. Kentsel dönüşüm ilk çıktığında insanların düşüncesinde, evlerinin büyüyeceği, dükkan verileceği, lüks siteler yapılacağı yönündeydi. 


Beklentiler bu yöndeydi. Ancak çok geçmeden böyle olamayacağı anlaşıldı ve beklentiler düştü, dönüşüm hız kesti. Bursa'ya baktığınız zaman dönüştürülen bina sayısı bini bulmuyor. 


Oysa İstanbul'da sadece bir ilçede, Esenlerde 26 bin konut dönüştürülmüş. Bursa'da kentsel dönüşüm maalesef yok. Bursa kat artışında çok geride. İstanbul'da ortalama emsal 2,3. İzmir'de 2. Ankara'da 2,1. Bursa'da ise sadece 0,90. Ve burada ne belediyelerimiz, ne akademik odalar, ne de bizim gibi meslek odaları bunu gündem yapamıyoruz. Bu dönüşümün hız kazanması ve insanların güvenli binalarda yaşamalarının sağlanması için yeşil alanların, sosyal donatı alanlarının tekrar tespit edilmesi lazım. Emsale karşı olduklarım söyleyenler var. Tabi ki karşı olabilirsiniz ama bunun başka bir çözümü var mı? Yok. 


NİLÜFER TEK TERCİH OLMAMALI 


Özellikle İstanbul Caddesi'ndeki Tuana Evleri projeniz büyük dikkat çekiyor. Zira T2 hattının terminale uzatılması, inşaat edilen otoban bu bölgeye bir hareketlilik kazandırdı. Siz de buraya ilk yatırım yapan firmalardan birisisiniz... 


Evet özellikle Büyükşehir Belediyesi'nin bu bölgeye yaptığı ulaşım projeleriyle Bursa'mn cazibe bölgeleri arasına giren İstanbul Caddesi'nde ilk projelerden birini biz başlattı. Tuana Evleri projesi 356 daire ve 23 işyerinden oluşuyor. Bu projeye yaklaşık 9 ay önce başladık ve daha önce ilan ettiğimiz teslim tarihinden çok daha önce bitireceğiz ki bu tarih de 30 Aralık 2016 idi Hem satışların hem de kış mevsiminde havaların iyi gitmesiyle planladığımızdan önce konutları sahiplerine teslim edeceğiz. 1. etapta yüzde 100 seviyesindeyiz ve 2. etapta da yüzde 70'i geçtik. Ağustos ayında ilk etabın anahtar teslimini yapabileceğiz. 2. etabı da ekim ayında teslim edebileceğiz. Buraya tercih etmemizin sebebini de söylemek istiyorum Biz Alpiş Group olarak Tuana Evleri projesini geliştirirken bu bölgede yaklaşık 100 bin çalışan olduğunu tespit ettik ve potansiyeli belirledik. Ayrıca her bölgenin her ilçenin kendi içerisinde yeni değerler yaratması gerekiyor. Bursa özelinde baktığımızda konut alacak olanları ısrarla Nilüfer'e göndermememiz gerekiyor. Biz bunu planlarken, bizim bölgemizde konut almak isteyenlere iyi bir site nasıl sunabiliriz diye düşündük 


Kentsel dönüşümde en çok eleştirilen uygulamalardan biri Doğanbey. Sizin bu konudaki düşünceleriniz neler? 


Evet orasının eleştirilmesinin en büyük nedeni bulunduğu yer. O bölge tarihi bir bölge aslında. Şehrin ortasında bu kadar yüksek bir yapının yapılması eleştirilere davetiye çıkardı. Oysa biz mesela İstanbul Caddesi'nde yapıyoruz. Burada herhangi yükseklik sının yok! Çoğu kişi bilmez ama bu yol üzerinde yükselik serbest. Orada ister 50 kat yap, 100 kat yap. Yeter ki alanın yeterli olsun. Emsal artışının gerçekleşmesi durumunda bu bölgede kentsel dönüşüm hız kazanacaktır. Bununla beraber insanların sağlam yapılarda oturmasının da önü açılacak. 



Türkiye'de son günlerde yaşananlar malunuzudur. Darbe girişimi, olağanüstü hal İlanı... Bu gelişmelerin ekonomiye etkisini nasıl değerlendirirsiniz? 



Bu olaylar piyasayı genel olarak etkiler tabii ki. Yaşananlar şu anda çok sıcak. Benim beklentim çok kısa sürede toparlanacağı yönünde. İnşallah büyük bir sıkıntı olmadan geçeceğiz bu süreci. Türkiye gerçekten büyük bir badire atlattı. Kalıcı bir hasar olacağına inanmıyorum. Bugün dünyada da benzer olaylar yaşanıyor. Fransa'da da terör olaylarından dolayı bir olağanüstü hal uygulaması var... Ülke olarak da kendimizi geliştirmeliyiz. Sebepler İyi değil ancak sonuçlarının iyi olacağını düşünüyorum. 



Cumhurbaşkanımızın muhalefetle görüşmesi, siyasi partiler arasındaki yakınlaşma ülkenin genel havasına da olumlu yansıyacaktır diye düşünüyorum. Kardeşliğimiz pekişiyor. Çünkü en önemli şey Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığı, bütünlüğüdür. Herkes de bunun farkına vardı artık. Kısa vadede ekonomik kayıplarımız var ama uzun vadede kazanımlarımızın daha fazla olduğunu düşünüyorum. Yani ben umutsuz değilim, sonunda İyi olacak. 




Bursa Hakimiyet


Geri Dön