25 / 04 / 2024

Sezar'ın Veni Vidi Vici sözü, Zile Kalesi'nde!

Sezar'ın Veni Vidi Vici sözü, Zile Kalesi'nde!

Tarihi kaynaklarda Roma İmparatoru Julius Sezar 'ın 'Veni, vidi, vici (Geldim, gördüm, yendim)' sözünü söylediği yer olduğu belirtilen Zile 'deki 4 bin yıllık tarihi kalede, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları devam ed



Tokat 'ın Zile ilçesindeki tarihi kalede başlatılan restorasyon çalışmalarının sürdüğü bildirildi. Zile Belediye Başkanı Lütfi Vidinel, Roma döneminden kalan kalenin, en bakımlı kalelerden birisi olduğunu söyledi. Kalenin ilçelerinde olmasından dolayı mutlu olduklarını ifade eden Vidinel, 'Kültür Bakanlığımızın desteği ile restorasyon çalışmaları devam ediyor. Kalenin girişindeki kule, Kültür Bakanlığı tarafından aslına uygun olarak restore edildi' dedi.

Kaleye girişte sağ tarafta müze çalışması yapılacağını belirten Vidinel, şöyle konuştu:

'Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından burada müze çalışması yapılıyor. Anadolu 'nun en güzel ve bakımlı kalesi Zile 'de. Bir zamanlar Zile ticari bir merkezmiş. Sezar, Roma 'dan binlerce kilometrelik yolu at sırtında Zile 'yi almak için geliyor. Pontuslarla yapmış olduğu kanlı savaşlar sonrası Zile 'yi ele geçiriyor. Sevincini de Roma 'ya tarihin veciz ifadesi ile bildiriyor. 'Veni, vidi, vici ' (Geldim, gördüm, yendim) diyor. Sezar 'ın söylediği bu söz kalemizde bir taşa kazınmıştır. Bu taş yüzyıllardır kalemizde muhafaza edilmektedir. Milyonlarca insan bu taşı görmek için Zile 'ye gelmişlerdir. Bu taşın bugüne kadar muhafaza edilmesinin mutluluğunu yaşıyoruz.'

Kaledeki dehliz ve su sarnıcının uzun çalışmalar sonucu gün ışığına çıkarıldığını ifade eden Vidinel, 'Kalenin etrafı düşmanlar tarafından çevrildiği zaman, kaledekilerin su ihtiyacını karşılamak için yapılmış. Belediye olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı 'nın izni ile 220 merdiven basamağını gün yüzüne çıkardık. İnşallah bakanlığımızın desteği suyun bulunduğu alana ulaşıncaya kadar kazı çalışmaları sürecek' dedi.

Vidinel, Zile 'yi tanıtmaya çalıştıklarını dile getirerek, 'Zile 'mizi turizmde Tokat 'ın giriş kapısı olarak görüyoruz. Hedefimiz Amasya 'ya gelen turistlerin Zile Kalesi 'ni ve 3 bin 600 adet tarihi Zile evlerini görmesini istiyoruz. Biz 'Veni vidi vici ' ile Roma kenti özelliği taşırken, 3 bin 600 adet evimizle bir Osmanlı kimliğine sahibiz' ifadelerini kullandı.

SEZAR VE ZİLE

Tarihi kaynaklarda, Roma İmparatoru Julius Sezar 'ın Pontus asıllı Basforos Kralı 2. Pharnake ile Zile Altıağaç mevkisinde çok kanlı bir savaş yaptığı belirtiliyor. Savaşta iki tarafın da büyük kayıplar verdiği, savaşı Roma İmparatoru Sezar 'ın kazandığı, bunun üzerine dünyaca ünlü 'Veni,vidi, vici (Geldim, gördüm, yendim)' sözünü söyleyerek durumu Roma 'ya bildirdiği ifade ediliyor. Julius Sezar, Zile 'de kaleye taş bir kitabe yaptırarak dünyaca ünlü sözünü yazdırıyor. Antik çağlarda kurulmuş, höyük üzerinde inşa edilmiş, akropol özelliğine sahip bir Roma kalesi olan kalenin kuzeydoğusunda kayalıklara oyulmuş, Roma dönemine ait küçük bir tiyatro da bulunuyor.

AA


Geri Dön