27 / 04 / 2024

Şezlong kirası arttı, turizmciler kazan kaldırdı

Şezlong kirası arttı, turizmciler kazan kaldırdı

Maliye Bakanlığı, 'Şezlong Yasası olarak bilinen ecrimisil bedellerinde yeni düzenlemeye gitti. Antalyalı turizmciler fiyatlara tepki gösterdi



Maliye Bakanlığı, kamuoyunda 'şezlong yasası' olarak adlandırılan kıyı ve sahil şeridinin kullanımından alınan ücretlerde bölgelerarası farklılıkları ortadan kaldırmaya yönelik yeni bir düzenleme yaptı. Maliye Bakanlığı'nın Milli Emlak Genel Tebliği kapsamında dünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemede kıyı ve sahil şeritlerinin kullanımında varsa taşınmazların, yoksa en yakın emsal taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde beşinden az olmamak kaydıyla ecrimisil tespit, takdir ve tahsilatı yapılacağı bilgisine yer verildi. Tebliğ ile Kıyı Kanunu kapsamında kalan yerlerde ecrimisil işlemlerine ilişkin maddeler eklendi. Tebliğe göre, kıyıda kalan taşınmazların üzerine deniz, güneş ve kumsaldan yararlanılması amacıyla izinsiz kullanımların tespit edilmesi halinde tesisin metrekare birim bedeli ile taşınmazın yüz ölçümünün çarpılmasıyla bulunacak rakamın yüzde 25'i ile tespit edilecek. Üstünde bir tesis olmayan bölgelerde ise en yakın emsal taşınmazın emlak vergisine esas asgari metrekare birim değerinin yüzde 1'i toplamından aşağı olmamak üzere, komisyon tarafından tespit edilecek.

AYIK: ANTALYA'DAKİ FİYATLARI YÜKSELTECEK
Yeni uygulamayla sahil şeridinde fahiş miktarda uygulanan ecrimisil ücretlerinin bir miktar aşağı çekilmesi beklenirken, Türkiye Otelciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Osman Ayık, "Uygulamada yüksek değerler ortaya çıkacak. Bazı kıyı illerinde fahiş olan ecrimisil bedellerini biraz düzeltilecek. Antalya ve diğer bölgelerde fiyatlar yükselecek" dedi.

AKTOB: FİYAT ARTIŞINI KABUL EDEMEYİZ
Akdeniz Turistik Otelciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır, yeni düzenlemenin emlak fiyatları üzerinden yapılması nedeniyle Antalya gibi bazı bölgelerde fiyat artışı ile karşılaşılabileceğini söyledi. Çorabatır, Antalya'nın diğer turizm bölgelerinden daha yüksek emlak değerlerine sahip olması nedeniyle ecrimisil bedellerinde yaşanacak artışı kabul etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Sabah


Geri Dön