26 / 04 / 2024

Siemens'in güneş enerjisi Sahra'yı Avrupa'ya bağlayacak

Siemens'in güneş enerjisi Sahra'yı Avrupa'ya bağlayacak

Siemens, iniş çıkışlara rağmen Türkiye'ye yatırımların süreceğini söyledi. Siemens'in CEO'su Peter Löscher ile Afrika'nın çöllerinde güneş enerjisi ile elektrik üretecek olan Desertec



Türkiye yeni bir yenilenebilir enerji yasası üzerine çalışıyor? Siz bir işadamı olarak nasıl bakıyorsunuz? Benim perspektifime göre Türkiye Avrupa'daki en çekici enerji pazarlarından biri. Özellikle hızlı büyüyen talep ve rüzgar için elverişli coğrafi konumuyla. Türkiye'ye inancımız Gebze'deki son yatırımlarımızı da tetikleyen faktördü. Kişisel olarak Türkiye'ye yatırım arzusunun yaşanabilecek iniş ve çıkışlara rağmen devam edeceğine inanıyorum.

YATIRIMI DÜŞÜNÜYOR
Türkiye'de rüzgar enerjisine yatırım konusunda bir netleşme var mı? Dünya genelinde genel olarak rüzgar türbini talebinde çok büyük bir artış görüyoruz. Şu anda off shore (denizde) rüzgar türbinlerinde pazar lideriyiz, güneş enerjisinde de payımızı artırmak istiyoruz. Türkiye'de rüzgar alanındaki varlığımızı da gelecekte büyütmek istiyoruz. Şu anda ortaklarımızla değişik opsiyonları konuşuyoruz. Henüz nihayi bir karar vermedik.
Desertec ile ne yapılacak? Desertec Kuzey Afrika'ya, Ortadoğu'ya ve Avrupa'ya yenilenebilir güvenli bir enerji arzı için tasarlandı. Bu projede elektrik üretimi Kuzey Afrika'nın çöllerinde güneş panelleri ve Afrika ile Avrupa'nın denizlerinde rüzgar türbini çiftlikleri ile yapılacak. Yine de bir enerji çeşitlendirmesine ihtiyacımız bulunuyor.Avrupa'nın 2050'de enerji ihtiyacının yüzde 15 - 20'sini karşılayacak.
Projenin engelleri nelerdir? Dünyadaki çöller aslında çok geniş enerji kaynakları. Bu bölgedeki güneş yılın 4 bin 800 saati elektrik üretimine elverişli. Çöller 6 saatte dünyanın 1 yılda tükettiğinden daha fazla güneş enerjisi alıyor. Proje 30 yıldır gündemde ama teknolojik gelişme bugün realize olmasına imkan veriyor. Güneş ile çalışan buhar santralları 20 yıldır test ediliyor.

2 bin km'ye elektrik iletebiliyor
İletim nasıl çözülecek? Halihazırda uzak yerlere az kayıplarla elektrik taşımak mümkün. Biz bunlara 'elektrik otobanı' diyoruz. Çin'de ve Avustralya'da bu tür gerilim hatları inşa ettik. Bu sistemlerle 2 bin kilometreye veya daha üzeri mesafelerde elektrik iletmek mümkün.

550 milyar dolarlık proje
Siemens'in de aralarında bulunduğu 12 şirket, Desertec ismiyle bilinen ve Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya sürdürülebilir enerji sağlamak için tasarlanan Desertec projesi için 13 Temmuz'da Münih'te bir Mutabakat Zaptı imzalandı. Yaklaşık maliyeti 550 milyar dolar olarak planlanan proje ile Sahra Çölü'ndeki güneş enerjisi üretim tesislerinde ve Kuzey Afrika'daki rüzgâr enerjisi santrallerinde üretilecek enerji gerekli yükleme merkezlerine elektrik otobanlarıyla aktarılacak.

Evrim ERGİN/Sabah


Geri Dön