19 / 03 / 2024

Sıfır konutta stok artışı azaldı!

Sıfır konutta stok artışı azaldı!

Konut kredisi faiz oranları %1’in altına inmesi zor günler geçiren konut sektörünü hareketlendirdi. Özellikle sıfır konut satışlarında yaşanan satış sorunu ve stok artışı azaldı ve konut sektörü kısmen nefes almaya başladı. 



Bankaların konut kredisi faiz oranları 2018’in ikinci yarısından sonra hızla yükseldikten sonra 2019 Haziran ayı itibariyle düşme eğilimine girdi. Merkez Bankası’nın Temmuz ve Eylül para politikası faizlerinde arka arkaya toplama 750 puan indirim yapması ile likidite maliyetleri azalan bankalar konut kredisi faiz indirimlerine hız verdi. Kamu bankalarında faiz oranları %1’in altına indi. Faizlerin yüksek olduğu yaklaşık bir senelik dönemde konut talebini erteleyen tüketici konut alımına yöneldi. Ağustos ayında %168 artan kredili konut satışları Eylül ayında bir önceki seneye oranla %410 oranında artarak aylık bazda tarihi satış rekoruna ulaştı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2019 Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %15,4 oranında artarak 146 903 oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %410,2 oranında artış göstererek 57 811 oldu.Bu dönemde konut satışları içinde kredili satışların payı %39,4 olarak gerçekleşti.

Faizlerdeki indirim ve konut satışlarındaki artış zor günler geçiren konut sektörü açısından oldukça olumlu oldu. Özellikle sıfır konut satışlarında yaşanan satış sorunu ve stok artışı azaldı. konut sektörü kısmen nefes almaya başladı. Aynı şekilde konut almak için faiz oranlarının psikolojik seviyelere inmesini bekleyen vatandaşın bekleyişi son buldu. 

Fakat konut kredisi faizlerinde ve konut sektöründe bir kaç aydır yaşanan olumlu hava yerini tedirginliğe bıraktı. Suriye’de devam eden Barış Pınarı Harekatı’nın oluşturduğu gerilim TL’nin değer kaybetmesine neden oldu. ABD’nin yaptırımları ve borsadaki kayıpla değer kaybeden TL karşısında dolar kuru yükselmeye başladı. Kurdaki kısmi yükselişin ardından iki banka kredi faiz oranlarında artışa gitti. Kredi kullanmak isteyen vatandaşlar faiz oranlarının yeniden artışa geçmesi konusunda tedirginlik yaşıyor. 

Konut Alımında Hızlı Olmakta Fayda Var

Merkez Bankası’nın dün açıkladığı konut fiyat endekslerine göre konut fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre %4,00 oranında arttı.

KONUTDER Başkanı Altan Elmas dün yaptığı açıklamasında yeni konut başlangıçlarının azaldığını belirterek ayrıca yeni başlayan konutların %40 daha maliyetli inşaa edileceğini belirtti. 

Konut kredisi faiz oranlarındaki kampanyalar devam ederken uygun fiyatlı konut stoku son bulmadan önce konut almakta aceleci olmakta fayda var. 

Konut Kredisi Faiz Oranları

KrediPazarı'nın araştırmalarına göre bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması %1.47 seviyesinde kalmaya devam ediyor. Ziraat Bankası, VakıfBank ve HalkBank’ın kampanyaları dahilindeki %0.99 oranı en düşük konut kredisi faiz oranı konumunda yer alıyor. Özel bankalarda ise en uygun konut kampanyalı konut kredisi faizi %1.08 seviyesinde. 

Konut Kredisi Hesaplama 

17 Ekim itibariyle bankalardan 250.000 TL tutarda 10 yıl vadeli konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin en uygun aylık taksitleri yaklaşık 3.500 TL oluyor. Kredinin masraflar hariç toplam geri ödemesi yaklaşık 428.000 TL’ ye karşılık geliyor. 

Konutta alım dönemi başladı!

2019 Eylül'de 146 bin 903 konut satıldı!


Geri Dön