26 / 04 / 2024

2020'de sıfır konutta faiz 0.99'dan 0.79'a düşecek!

2020'de sıfır konutta faiz 0.99'dan 0.79'a düşecek!

Yılın bitmesine sayılı günler kala hem vatandaş hem de gayrimenkul sektörü için müjdeli haber Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'tan geldi. Albayrak, 1 Ocak 2020 itibari ile sıfır konut faizlerinde 0,99 olan oranın 0.79'a ineceğini açıkladı...



KONUT GELİŞTİRİCİLERİ VE YATIRIMCILARI DERNEĞİ (KONUTDER) BAŞKANI ALTAN ELMAS: SON 5 YILIN EN İYİ FIRSATI

2020 de sıfır konutta faiz 0.99 dan 0.79 a düşecek!

“YILIN ilk yarısında zorlandık, ancak sonunu iyi toparladık” diyen Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Demeği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, şöyle devam etti: “Yaz ortasından itibaren, 2019’u toparlanmayla kapatmamızı sağlayan gelişmeler oldu. Ağustos ayından itibaren de ertelenen talepler alıma dönmeye başladı. Ekonomide dengelenme sürecinin kazanmaları da moral verici oldu. Kredi maliyetlerinin düşmesiyle krediyle konut almak pek çok insan için makul hale geldi. Yılın ilk yarısında yaşadığımız düşüşü ikinci yanda telafi etmeyi hedefliyorduk ve bu yöndeki çalışmalarımız meyvesini verdi. 2020’den beklentilerimiz son derece pozitif. Genel ekonomide de bütün veriler beklentimizi destekliyor. Buradan balonca da bütün parametrelerde bir pozitif, bir büyüme, bir yukarı doğru hareket gözüküyor. Bizim sektörümüz de artık negatif değil, pozitife döndü. 2020’de dünyadan da iyi tablolar var. Türkiye 2020’yi çok daha iyi bir performansla geçirecek. Konut satışları da öyle olacak.” Yılın bitmesine sayılı günler kalan gelen sıfır konutta faiz indirimini değerlendiren Altan Elmas, “Son 5 yıldır kamu bankalarının sunduğu en cazip faiz oram devreye giriyor. Hem vatandaş avantaj sağlayacak, hem de üretici rahatlayacak. Vatandaşlar 20-30 yıllık evler yerine, yeni depreme dayanıklı sağlıklı evlere yönelecek. Olan inşaatlar hızlanacak, yeni projeler 2020 Mart-Nisan’da devreye girecek. Bu da istihdama ve ekonomiye pozitif etki sağlayacak. Ayrıca yıl sonunda bitecek olan harç ve KDV indirimi teşviklerinin de uzatılması veya kalıcı hale getirilmesini devletimizden talep ediyoruz” diye konuştu.

GAYRİMENKUL VE GAYRİMENKUL YATIRIM ORTAKLIĞI DERNEĞİ (GYODER) BAŞKANI FEYZULLAH YETGİN:  BU SÜREÇTEN GÜÇLENEREK PKACAĞIZ

2020 de sıfır konutta faiz 0.99 dan 0.79 a düşecek!

İÇİNDE bulunduğumuz dönemi gayrimenkul sektörü için bir dengelenme süreci olarak değerlendiren Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkam Feyzullah Yetgin, “Demografik nedenlerden dolayı yeni konut ihtiyacının sürdüğü Türkiye’de, konut arzı ile talebi yavaş yavaş dengelenmeye başladı” dedi. Türkiye’deki müteahhit sayısının 400 binin üzerine çıkmasının, yeterliliği olmayan firmaların inşaat sektörüne girmesinin, hem vatandaşı hem de inşaat sektörünü olumsuz etkilediğini belirten Yetgin, “Bu yıl Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik ile önemli bir adım atıldı. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesi çok önemli çünkü orta ve uzun vadede Türkiye’nin vizyonuna yakışır bir şekilde sektörün de regüle edilmesi lazım. Son bir yılda yeni inşaat ruhsatlarının alımında yüzde 60’ın üzerinde azalma görüldü. Stoklar da yavaş yavaş eriyor.2020 yılında sektörün tekrar canlılık kazanacağı aşikâr. Çünkü kentsel dönüşüm, nüfus artışı ve temel ihtiyaçlardan dolayı Türkiye’deki konut talebi azalmayacak, artmaya devam edecek. Aynı zamanda yeni düzenlemelerle, mevcut sorunların aşılması için önemli adımlar atan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm Bakanlıkların da destekleriyle, gayrimenkul sektörü, içinde bulunduğu süreçten güçlenerek çıkacak” dedi. Sıfır konuta gelen faiz indirimini değerlendiren Yetgin, şöyle konuştu: “Birinci el konut satışlarının cazip hale getirilmesinin yanı sıra, sektöre yönelik vergi indiriminin kalıcı olması, çalışan kesimin konut alımında ödediği faizin, gelir vergisinden mahsup edilmesi gibi düzenlemeler, kamudan öncelikli beklentilerimiz arasında yer alıyor. Onun için gayrimenkul sektörü ve vatandaşı direkt etkileyen ‘birinci el konutlara yönelik düşük faiz oram uygulaması’ ülkemizde konut sahipliği oranının artırılması için büyük önem arz ediyor.”

İNŞAATÇILAR DERNEĞİ (İNDER) BAŞKANI NAZMI DURBAKAYIM:
BEKLEYENLER ALIMA GEÇECEK

2020 de sıfır konutta faiz 0.99 dan 0.79 a düşecek!

İNŞAATÇILAR Demeği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün oldukça zor ama bir o kadar da öğretici bir yılı geride bıraktığım ifade etti. Durbakayım, “Sektörün kendi muhasebesini yapması gerektiği ve eline kolunu sallayarak konut yapım işine girmemesi gerektiği; sadece ve sadece konut üretiminin, bu işe gönül vermiş uzman firmalarca yapılması gerektiği bir kez daha ortaya çıktı. Ülkemizin ve sektörümüzün yaşadığı bu zorlu süreçte, konut yapım işini sadece ‘kâr’ olarak görenler elimine olurken ‘ar’ olarak görenler ise deneyim ve birikimleri sayesinde ayakta kaldı” dedi. Bakanlığın ve ilgili kuramların da devreye girmesi ile bu yaraya neşter atıldığım söyleyen Durbakayım, “Artık 2020’de daha sağlıklı bir konut yapım süreci yaşayacağız. Zedelenen tüketici güveninin onarılmasıyla artık kabul edilebilir fiyatlarda yeni projeler devreye girecek” şeklinde konuştu. Sıfır konuta faiz indirimin üreticiler için piyango olduğunu belirten Durbakayım, “Faiz oranlarının konut satışları üzerindeki etkisinin çok fazla olduğunu yılın ikinci yarısından sonra net şekilde gördük. Faizlerin yüzde 1’in altına inmesiyle birlikte konut satışları, aylık bazda 120 bin seviyesinin üzerine yükseldi. Ancak söz konusu faiz indiriminden en fazla ikinci el konutlar olumlu etkilendi. Faiz indiriminin reel sektöre yansıması ve ekonominin çarklarına derinlemesine işlemesi için, birinci eldeki satışların bu avantajlı faizlerden daha çok faydalanması gerekiyordu. Sektörümüzün ihtiyaçlarını çok önceden algılayan Sayın Bakanımız, bu kez birinci el konut satışlara ivme kazandıracak bu önemli hamleyi yaptı. Bu haberle birlikte yeni yılda daha şevkle gireceğiz. Bu indirimin etkisiyle mevsimsellik özelliğine sahip ocak ayı satışlarının değişeceği: ve ‘bekle-gör’ çizgisindeki müşteri tavrının “bu fırsat kaçmaz” şekline dönüşeceğini düşünüyorum. 2020’deki aylık bazda satışların 120 bin seviyelerini çok rahat bir şekilde aşacağını söyleyebiliriz” dedi.

Hürriyet


Geri Dön