26 / 04 / 2024

DASK: Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 6 milyona yükselecek!

DASK: Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısı 6 milyona yükselecek!

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, ''Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısı da 6 milyona yükselecek'' dedi



Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, ''DASK olarak şu an ayda ortalama 320 bin poliçe düzenliyoruz. Bu sayıyı 500 bine çıkarırsak buna paralel olarak Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısı da 6 milyona yükselecek'' dedi. 


Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), Sigortacılık Haftası kapsamında düzenlediği Günde 40 Kuruş Kumbarası etkinliğine Taksim Meydanı'nda start verdi. Etkinliğin açılışında konuşan DASK Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, amaçlarının vatandaşlara günde sadece 40 kuruş ayırarak evlerini ve anılarını depreme karşı güvenceye alabileceklerini belirterek, ''DASK olarak şu an ayda ortalama 320 bin poliçe düzenliyoruz. Bu sayıyı 500 bine çıkarırsak buna paralel olarak Türkiye'deki zorunlu deprem sigortalı konut sayısı da 6 milyona yükselecek. 6 milyon zorunlu deprem sigortalı konut bizim yakın vadeli hedefimizdir. Kurum olarak orta vadeli hedefimiz, hem deprem ve sigorta bilincini artırmak üzere hayata geçirdiğimiz projelerle hem de yeni kanunla getirilen kontrol uygulamalarının etkinleştirilmesiyle 5 yıl içinde sigortalı konut sayısını 10 milyona ve sigortalılık oranını yüzde 60'lara çıkarmak. Günde 40 Kuruş Kumbarası etkinliğiyle bu hedefe ulaşmanın ne kadar kolay olduğunu sanal ortamda vatandaşlarımıza gösteriyoruz'' diye konuştu. 


Yeni Afet Sigortaları Kanunu


Konuşmasında 18 Mayıs 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yeni Afet Sigortaları Kanunu'na değinen Yazıcı şunları söyledi: 


''18 Ağustos'ta yürürlüğe girecek yeni yasayla birlikte zorunlu deprem sigortası daha sağlam bir yasal çerçeveye kavuşuyor. Zorunlu deprem sigortasının yaygınlaşmasını ve ev sahiplerinin önlem almasını sağlamak için bazı yeni uygulamalar devreye sokulacak. Bugüne kadar zorunlu deprem sigortası kontrolü sadece tapu işlemlerinde ve konut kredilerinde yapılıyordu. Bundan sonra sigortanın varlığı elektrik ve su abonelik işlemlerinde de kontrol edilecek. Hem mevcut konutlarda hem de bundan sonra yapılacaklarda abone değişikliği olması durumunda, işlemin yapılabilmesi için o evin zorunlu deprem sigortasının bulunması gerekecek.'' 


Deprem ve zorunlu deprem sigortası bilincini artırmak için farklı hedef kitlelere yönelik pek çok proje yürüttüklerini anlatan Yazıcı, ''İlgili kuruluşlarla birlikte geliştireceğimiz uygulamalar sayesinde kontrolü, sigortasını yapan ev sahiplerine yeni işlem yükü doğurmadan, elektronik ortamda gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ile yapacağız. Öncelikle bu yıl bazı illerde pilot uygulamalar başlatıp daha sonra tüm illerde kontrolü yaygınlaştıracağız'' şeklinde konuştu. 


Yasaya birlikte DASK'ın faaliyet alanı da diğer doğal afetleri içerecek şekilde genişletildiğini, sigorta şirketlerinin teminat veremediği ve kamu yararı açısından gerek görüldüğü durumlarda sel, yer kayması, fırtına ve benzeri doğal afetler için de teminat verebileceğini vurgulayan Yazıcı,''Bu teminat duruma göre doğrudan sigorta teminatı veya sigorta şirketlerine reasürans teminatı olabilir. Bu düzenlemeyle doğal afet riskleri bakımından sigorta piyasasında yaşanabilecek olası teminat boşluklarını DASK'ın doldurması ve vatandaşlarımızın sigortasız kalmaması amaçlanıyor'' ifadesini kullandı. 


''Türkiye'de güvence altına alınan 3,8 milyon konut var''


Van depreminin ardından 8 binin üzerinde hasar ihbarı aldıklarını hatırlatan Yazıcı, bugüne kadar depremde hasar gören sigortalı konutlara 75 milyon lira hasar ödemesi yapıldığını bildirdi. Yazıcı, bu miktarın ödemeler tamamlandığında 80 milyon lirayı bulmasının beklendiğini dile getirdi. 


Sigorta alışkanlığının yaygınlaşması için maddi kayıpların hızlı ve kolay bir şekilde telafi edilmesinin çok önemli olduğunu da sözlerine ekleyen Yazıcı, şöyle konuştu: 


''Van'da depremden önce 7 bin 318 olan zorunlu deprem sigortalı konut sayısının depremden sonra yüzde 127 artışla 15 bini geçmesi bunun en ciddi göstergelerinden biridir. Bundan sonraki hedefimiz, bilinçlendirme çalışmalarımız ve yeni yasayla birlikte devreye giren kontrol mekanizmalarıyla bu poliçelerin sürekliliğini sağlamak olacak.'' 


Yazıcı, Türkiye'de zorunlu deprem sigortasıyla depreme karşı güvence altına alınmış halen 3,8 milyon konut bulunduğunu söyledi. 


Açılışta Taksim Meydanı'nda başlatılan kampanyasıyla ilgili şu bilgiler verildi: 


''Uygulamayı kullananlar, kumbaraya attıkları her 40 kuruşla hediye kazanma şanslarını da artırıyor. DASK, uygulama sonunda toplam bin 110 kişiye zorunlu deprem sigortası poliçesi, deprem çantası ve Günde 40 Kuruş Kumbarası ödüllerinden birini armağan edecek. DASK'ın Günde 40 Kuruş Kumbarası adlı yeni uygulaması, kurumun www.facebook.com/dask adresindeki Facebook sayfasında da 16 Haziran'a kadar yayında olacak. Sayfayı ziyaret edenler uygulamayı indirdiklerinde bugüne kadar Facebook'ta arkadaşlarıyla paylaştıkları fotoğraflardan oluşan bir eve sahip oluyorlar. Evlerini ve anılarını güvenceye almak için her gün Günde 40 Kuruş Kumbarası'na sanal 40 kuruşlar atmaları gerekiyor. Hem kişisel bilgisayarlardan hem de Taksim Meydanı'nda kurulacak ev şeklindeki dev kumbara üzerinde bulunan dokunmatik ekranlardan sanal 40 kuruşlar atılabiliyor.''


AA


Geri Dön