27 / 04 / 2024

Sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?

Sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?

Diğer işçiler gibi apartman görevlilerinin de sigortalı çalışma hakları bulunuyor.Peki,sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?Sigortasız apartman görevlisi çalıştırma cezası nasıl uygulanıyor?



Sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?

Konut Kapıcıları Yönetmeliği kapsamındada ele alınan bir konu da  kapıcı haklarıdır 

Kapıcı ile yapılan iş sözleşmesinde;İş sözleşmesinin türü ve çalışma biçimi ile işveren ve işyeri adı ve adresi, kapıcının kimliği, işe başlama tarihi, yapacağı işler, temel ücreti ve varsa ücret ekleri, ücret ödeme şekli ve zamanı, çalışma süresi ve ara dinlenmesi, varsa özel hükümler, düzenleme tarihi ve tarafların imzası hususlarının bulunması gerekiyor.


Çalışma süresi genel olarak haftalık 45 saat olup  bu süre çalışma biçimine göre sözleşme ile azaltılabiliyor. Ayrıca, İş Kanununun 63 üncü maddesindeki süreyi aksatmamak koşuluyla yoğunlaştırılmış çalışma ilişkisi de kurulabiliyor. 


Çalışma süresi, kapıcının işte geçirdiği zamandır. Kapıcı konutu tahsis edilmiş işyerinde çalışma biçimine göre günlük çalışma süresi en çok dörde bölünebilir. Ara dinlenmesi çalışma süresinden sayılmıyor.Çalışma saatleri, yaz ve kış saat uygulamaları ve iklim şartları dikkate alınarak düzenlenebiliyor.


Konut kapıcısına İş Kanunu hükümlerine göre ücret ödenir. İş Kanunu ile sözleşme hükümlerine göre hafta tatili veriliyor.2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanunda yer alan tatil günlerinde, kapıcının çalıştırılıp çalıştırılamayacağı iş veya toplu iş sözleşmelerinde belirleniyor.Bu günlere ilişkin ücretler, İş Kanununun 47 nci maddesine uygun olarak ödeniyor.Kapıcıya İş Kanunu hükümlerine göre yıllık ücretli izin kullandırılıyor.


Sigortasız apartman görevlisi çalıştırmanın cezası nedir?

Sigortasız apartman görevlisi çalıştırmaktan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu il müdürlüğü tarafından, apartman görevlisi îş Kanunundan doğan hak ve alacaklarının ödenmemesi durumunda para cezası uygulanıyor.


Bu cezalar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından, Kimlik Bildirme Kanununa aykırı davranıştan mülki amirlik tarafından, kapıcıya hafta tatili verilmemesi nedeniyle belediye encümeni tarafından, imar mevzuatına aykırı davranılması durumunda belediye veya valilik tarafından uygulanıyor.Para cezalarına 15 gün içinde sulh hukuk mahkemelerince itiraz edilebiliyor.30 gün içinde karara bağlanıyor.



Apartman yönetimi nasıl devredilir?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön