19 / 04 / 2024

Siirt TOKİ Anahtar Teslim Töreni gerçekleştirildi!

Siirt TOKİ Anahtar Teslim Töreni gerçekleştirildi!

Siirt Toplu Açılış ve TOKİ Anahtar Teslim Töreni Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleştirildi...



 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Biz sizi seviyoruz, biz dertliyiz. Biz bu dertli olmanın gereğini yapıyoruz. Eğer dertli olmazsanız bunu yapmazsınız. Ama bizim size sevdamız var. Devlet bir tarafa insanın bir damla nefesi bir tarafa. Bu kadar insan bizim için önemli'' dedi. 

     Erdoğan, Toplu Açılış ve  TOKİ  Anahtar Teslim Töreni'nde yaptığı konuşmada, Siirt'e kazandırdıkları 30 kalemde 77 milyon liralık tesis ve hizmetin resmi açılışını yaptıklarını söyledi. 

     Eğitim alanında üniversitenin Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi binası ve 750 kişilik öğrenci yurdu, merkezde ticaret meslek lisesi, Kazım Karabekir İlkokulu, Tillo İlköğretim Okulu, Dumlupınar Anaokulu ve Çok Amaçlı Salonu, 18 Mart Anaokulu, Şirvan'da iki ayrı okulun açılışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, Tillo'da kapalı spor salonu ve kapalı halı saha sosyal tesisleri, merkezde ve Şirvan'da sentetik yüzeyli çim futbol sahaları, Baykan Atabağı'nda kapalı halı saha ve sosyal tesisleri, Şirvan'da 10 çok amaçlı spor sahasını hizmete açtıklarını ifade etti. 

     Sağlık alanında ağız ve diş sağlığı merkezi, Şirvan, Eruh, Bağgöze ve Baykan aile sağlığı merkezlerinin açılışını yaptıklarını anlatan Erdoğan, TOKİ aracılığıyla ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik inşa edilen 256 konutun anahtar teslimini de gerçekleştirdiklerini ifade etti. 

     Engelsiz Yaşam Merkezi ve Rehabilitasyon Merkezi ile Aile Destek Merkezi'ni de hizmete aldıklarını bildiren Erdoğan, KÖYDES kapsamında merkez ve ilçelerde inşa ettikleri içme suyu tesisleri, şebeke yenileme işleri, kanalizasyon, köy yolları ve köprülerin, İller Bankası aracılığıyla sulama kanalı, içme suyu, kanalizasyon ve taşkın koruma tesislerinin, kırsal kalkınma projelerine verilen desteklerin, merkezdeki tarihi Ulu Cami restorasyonunun, Baykan Belediyesi Sanat Sokağı'nın, üniversite kampüsünde 350 dönümlük alanda kurulan hatıra ormanının da açılışlarını yaptıklarını belirtti. 

     ''Görüldüğü gibi laf değil iş üretiyoruz'' diyen Erdoğan, dün Kurtalan'da yine bir toplu açılış töreniyle 15 kalemde 31 milyon liralık tesislerin açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Böylece iki günde Siirt'te toplamda 45 kalemde 107 milyon liralık yatırımın açılışını yaptıklarını ifade eden Erdoğan, ayrıca Silopi'de özel sektör tarafından inşa edilen, 600 milyon dolarlık yatırım olan termik santrali de hizmete sokacaklarını belirtti. 

     Bu yatırımların kente hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, emeği geçen kurumları, özel sektörü, mimar, mühendis ve işçileri kutladığını söyledi. 

     

     -Erdoğan'dan Siirt'e müjde 

     

     

     Özel sektörün Siirt'te yapacağı önemli bir yatırımın müjdesini de veren Erdoğan, şöyle konuştu: 

     ''Turkcell tarafından Siirt'ten bütün Türkiye'ye hizmet vermek amacıyla bir çağrı merkezinin kurulumuna başlanıyor. İlk etapta bu çağrı merkezinde 25 hanım kardeşimiz görev yapacak. Bu hanım kardeşlerimiz önce eğitim alacak, ardından Siirt'ten Türkiye'nin çağrılarına cevap verecekler. Daha sonra da istihdam kapasitesi 100'e çıkarılacak. Ayrıca yine Turkcell tarafından Siirt'te Kadın Eğitim Merkezi kurulacak. Bu merkezde hanım kardeşlerimize eğitim verilecek. İş kurma konusunda, meslek edindirme konusunda hanım kardeşlerimiz desteklenecek. Bu yatırımlar da şimdiden hayırlı olsun. Aynı şekilde Türk Telekom da bir çağrı merkezini Siirtimize gerçekleştirecek ve onlar da yine aynı şekilde bu çalışmaları yapacaklar.'' 

     ''Biliyorsunuz, Siirtli bir kardeşimizi Avrupa Birliği Bakanı olarak görevlendirdik'' diyen Erdoğan, Siirt'in AB projeleri noktasında da önemli projelere ev sahipliği yaptığını, bu projelerin toplam bütçesinin 200 milyon avroyu geçtiğini bildirdi. 

     Siirt fıstığıyla, Siirt'in turizm potansiyeliyle ilgili çok önemli projelerin devam ettiğini belirten Erdoğan, AB Bakanlığı bünyesinde Ulusal Ajans tarafından Siirt'te 57 proje uygulandığını, bu projelere tahsis edilen yaklaşık tutarın 890 milyon avro olduğunu belirtti. 

     Bunları AB Bakanı Egemen Bağış ile ilgili bakanların yakından takip ettiğini anlatan Erdoğan, 755 gencin bu projelerle ilgilendiğini söyledi. 

     

     -''Hükümet olarak Siirt'e 10 yılda çok önemli yatırımlar''- 

     

     Erdoğan, dün akşam Siirt Öğretmenevi'nde bir araya geldiği kentteki sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin, kanaat önderlerinin, son derece samimi ortamda görüşlerini ifade ettiklerini, sorulan sorulara cevaplar verdiklerini bildirdi. 

     Hükümet olarak Siirt'e 10 yılda çok önemli yatırımlar, hizmetler kazandırdıklarını vurgulayan Erdoğan, eğitimde bin 365 derslik yaptıklarını, okullara 4 bin 770 bilgisayar gönderdiklerini ve 163 bilgisayar teknolojileri sınıfı kurduklarını belirtti. 

     Siirt'te Haydi Kızlar Okula kampanyasıyla bugüne kadar ilköğretimde 9 bin 175 kız çocuğu, orta öğretimde 330 kız çocuğunu okulla buluşturduklarını dile getiren Erdoğan, Ana Kız Okuldayız kampanyasıyla 6 bin 134 kursiyere okuma yazma öğretildiğini söyledi. 

     Siirt Üniversitesi'ni kendilerinin kurduğuna işaret eden Erdoğan, ilmi, Anadolu liselerini, fen liselerini Siirt'in ayağına getirdiklerini kaydetti. 

     Erdoğan, üniversite bünyesinde 6 fakülte, 2 enstitü, 1 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu açtıklarını belirterek, 2003'te Siirt'te yükseköğrenim yurt kapasitesinin 840 olduğunu, geçen yıl açtıkları 786 kapasiteli yurtla bugün 1626'ya ulaştığını bildirdi. 

     

     -''27 milyon liralık spor yatırımı''- 

     

     İktidara geldikleri günden bugüne Siirt'e 27 milyon liralık spor yatırımı yaptıklarını anlatan Erdoğan, bunlardan 9 milyon tutarındaki yatırımın tamamlanıp hizmete sunulduğunu işaret etti. 

     Bu yıl yeni adımlar atacaklarını dile getiren Erdoğan, Siirt Merkez Spor Salonu, Siirt Kapalı Yüzme Havuzu, Siirt Gençlik ve Kültür Merkezi, Kurtalan Gençlik Merkezi ve Eruh Sentetik Çim Yüzeyli Futbol Sahası yatırımlarıyla yaklaşık 18 milyon maliyetli spor tesislerini de kente kazandıracaklarını belirtti. 

     Siirt'e 10 yılda sağlık hizmetleri için 106 milyon lira tutarında yatırım yaptıklarını dile getiren Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde kendilerinden önce tomografi cihazı yokken, bugün sayının kamu ve özelde toplam 4'e ulaştığını söyledi. 

     Erdoğan, 2002'de MR cihazı bulunmayan kentte bugün 4 modern MR cihazı olduğunu, 2002'de 5 olan diyaliz cihazı sayısının 36'ya, 250 olan hastane yatak sayısının da 584'e yükseldiğini belirtti. 

     Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2002'de 5 olan nitelikli yatak sayısının 192'ye yükseldiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti: 

     ''Nitelikli yataktan bahsediyorum, sıradan karyola değil. Çünkü biz insana değer veriyoruz. Kanuni'nin diliyle 'Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi, olmaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi.' Biz sizi seviyoruz, biz dertliyiz. Biz bu dertli olmanın gereğini yapıyoruz. Eğer dertli olmazsanız bunu yapmazsınız. Ama bizim size sevdamız var. Devlet bir tarafa insanın bir damla nefesi bir tarafa. Bu kadar insan bizim için önemli.'' 

     Adalet Sarayı ve Kültür Merkezi'nin kente hizmet verdiğini belirten Erdoğan, şu ana kadar 869 konut inşa ettiklerini, bunların sahiplerine teslim edildiğini bildirdi. 

     İktidara geldiklerinde kentte 7 kilometre bölünmüş yol olduğunu hatırlatan Erdoğan, buna 10 yılda 104 kilometre bölünmüş yol ilave ettiklerini yani Cumhuriyet tarihinde yapılanın 15 katından fazlasını yaptıklarını kaydetti. 

     Türkiye'nin dört bir yanına hava limanları inşa ettiklerini dile getiren Erdoğan, Siirt Havalimanı'nın yolcu trafiğinin 2002'de 11 bin 944 olduğunu, sayının yüzde 172 artışla geçen yıl 32 bin 606'ya ulaştığını ifade etti. Erdoğan, ''Şimdi bir çalışma yapıyoruz. İnşallah uygun uçaklarla piste yapacağımız bir değişiklikle bunu daha da artıracağız. Hedefimiz bu'' diye konuştu. 


AA


Geri Dön