20 / 04 / 2024

Sinan Öncel: AVM'ler için ciro kirası en adil çözüm olacak!

Sinan Öncel: AVM'ler için ciro kirası en adil çözüm olacak!

''Ciro kirasından başka bir seçenek görünmüyor'' Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, ''Ciro kirası aynı zamanda tüm taraflar için en adil çözüm olarak görünüyor'' açıklamasında bulundu.



Birleşmiş Markalar Derneği (BMD), üyeleri arasında yaptığı anketin sonuçlarını yayınladı

Dünya'da yer alan habere göre; BMD’nin ağustos ayı anketine göre hazır giyim mağazalarının ciroları temmuz ayına göre gerilerken, elektronik, mobilya, beyaz eşya, spor ayakkabı ve markalı mücevher mağazalarının cirolarında önemli oranda artış gösterdi.

Üyeleri olan bazı markaların satışlarında ağustosta temmuza göre gerileme olduğunu söyleyen BMD Başkanı Sinan Öncel, “Sezon sonu indirimlerine rağmen AVM’lerde cironun yüzde 50’nin altında kaldığını beyan eden üyelerimizin oranı temmuzda yüzde 17 iken ağustosta yüzde 24’e ulaştı. Yüzde 81’in üzerinde ciroyu tutturan firmalarımızın oranı ise yüzde 38’den yüzde 28’e düştü. Ağustosta mobilyada talep patlaması olurken, dizüstü bilgisayar, cep telefonu, spor ayakkabı ve mücevher satışlarında da ciddi artış var.” ifadelerini kullandı.

Her 4 üyeden biri AVM mağazasında yüzde 50 ciroyu tutturamıyor

BMD Başkanı Sinan Öncel, ağustos ayı anketini dernek çatısı altında yer alan 416 markadan 325’ini bünyesinde barındıran 56’sı hazır giyim, 25’i ayakkabı olmak üzere toplam 123 üye firmanın katılımı ile gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Bazı sektörlerdeki markaların ağustos cirolarında temmuza göre düşüş yaşadığından bahseden Öncel, şunları söyledi: “Sezon sonu indirimlerine AVM’lerde cironun yüzde 50’nin altında kaldığını beyan eden üyelerimizin oranı temmuzda yüzde 17 iken ağustosta yüzde 24’e ulaştı. Yani ağustosta her dört üyemizden biri, AVM’lerdeki mağazalarında yüzde 50 ciroyu tutturamadı. AVM’lerde yüzde 81’in üzerinde ciroyu tutturan firmalarımızın oranı ise yüzde 38’den yüzde 28’e geriledi. Cadde mağazalarında ise yüzde 81’in üzerinde ciro yapanların oranı yüzde 55’ten yüzde 49’a düştü. Perakende cirolarındaki kayıpta bir grup tüketicinin cazip krediler nedeniyle bütçesini konut ve otomobile ayırmasının da etkili olduğunu düşünüyoruz.”

Cirolarda asıl gerilemeyi BMD üyelerinin yarısından fazlasını oluşturan hazır giyim firmalarının verilerinde gördüklerinden bahseden Öncel, “AVM’lerdeki hazır giyim mağazalarında cironun yüzde 50’nin altında kaldığını beyan eden üyelerimizin oranı temmuzda yüzde 19 iken ağustosta yüzde 31’e ulaştı. Aynı dönemde cirosu yüzde 81’in üzerinde olan hazır giyim firmalarımızın oranı yüzde 49’dan yüzde 29’a geriledi. Caddelerde de mağaza ciroları yüzde 81’in üzerinde olan firmalarımızın oranı yüzde 57’den yüzde 45’e düştü.” açıklamasında bulundu.

“Hazır giyim markalarımız ağustosu mutsuz geçirdi”

Sinan Öncel, Ağustos ayında yurt içindeki hazır giyim mağazalarında ciro kaybı karşısında ihracat tarafında işlerin yolunda gittiğini sözlerine ekledi. Hazır giyimin temmuzda 1,8 milyar dolarla aylık ihracat rekorunu kırdığını, ağustosta da en çok ihracat yapan sektör olduğundan bahseden Öncel, “Biz bu başarıdan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Ancak ihracattaki artışa rağmen iç pazarda hazır giyim markalarımız ağustosu mutsuz geçirdi. İndirimlere ve kampanyalara rağmen hazır giyimden ve restoran harcamalarından kısan tüketici, cep telefonu, dizüstü bilgisayar ve televizyon gibi elektronik ürünlerle, beyaz eşya, mobilya, bisiklet ve scooteri tercih etti. Düğünlerin de markalı mücevher satışına büyük katkısı oldu. Elektronik, mobilya, mücevher markalarımız ağustosta hem AVM’lerde hem de caddelerde yüzde 100 ve üzeri ciroyu yakaladılar. Özellikle mobilyada büyük bir talep patlaması oldu” dedi.

“Ciro kirasından başka bir seçenek görünmüyor”

Sinan Öncel, hazır giyimin ağustosta fiyatı en çok düşen ürün gurubu olmasına rağmen satışların gerilemesinde salgın sürecinde tüketim alışkanlıklarının değişmesinin de etkisi bulunduğundan bahsetti.

Evden çalışmanın yaygınlaşmasına paralel olarak takım elbise ve ofis kıyafetleri satışlarının düştüğünden bahseden Öncel, şunları söyledi: “Perakende sektörünün cirosuna turist harcamaları önemli katkı sunuyor. Ülkemiz geçen yıl turizmden 34,5 milyar dolar döviz geliri elde etmişti. Salgın nedeni ile bu yıl turist sayısında çok ciddi bir daralma var. Temmuzdan itibaren az da olsa turist gelmeye başladı. Ancak en iyimser tahminle bu yıl turist harcamalarının 10 – 12 milyar dolar civarında kalacağı öngörülüyor. 2019’un üçte birini bile bulamayacak yabancı harcamaları perakende sektörünün beklentilerinin çok uzağında. Burada bir kez daha altını çizmek istiyorum. Mevcut koşullarda cirosu yüzde 80’in altında kalan mağazalar için ciro kirasından başka bir seçenek bulunmuyor. Ciro kirası aynı zamanda tüm taraflar için en adil çözüm olarak görünüyor.”

“Kısa Çalışma Ödeneği’nin iki ay daha uzatılması büyük önem taşıyor”

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de perakendedeki dalgalanmanın bir süre daha süreceğini kaydeden Öncel, kiralamalarda yıl sonuna kadar KDV ve stopaj indiriminden sonra Kısa Çalışma Ödeneği’nin iki ay daha uzatılmasının sektör için büyük avantaj olduğunu ifade etti. Kamu destekleri sayesinde Türkiye’de ABD ve Avrupa’dakine benzer bir iflas dalgasının yaşanmadığından bahseden Öncel, “Devletimizin bu önlemleri sayesinde bugüne kadar geldik. Ancak markalarımızı ciddi olarak tehdit eden ‘yeni koşullar’a karşı ivedilikle bazı AVM’lerde kiracılara detaylı bilgi verilmeyen keyfi ortak alan işletme gideri uygulamasına son verilmesi ve kira güncellemeleri gerekiyor” açıklamasında bulundu.


Geri Dön