19 / 04 / 2024

Sinan Öncel: AVM'ler açılsa da 90 gün kira ödeyemeyiz!

Sinan Öncel: AVM'ler açılsa da 90 gün kira ödeyemeyiz!

Hazır giyim markalarını temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel "AVM'ler açılsa bile içeri giren müşteri sayısı çok kısıtlı olacak. Maliyetlerimiz ciddi oranda yükseldi. Dolaysıyla kira ve ortak gideri ödeyebilmemiz mümkün değil" dedi.



 

Mayıs ayında kademeli olarak açılmayı planlayan bazı alışveriş merkezleri beraberinde mağaza açılışlarını da bekliyor. Sabah gazetesinden Pınar Çelik'in haberine göre, markalar, mağazaları açsalar bile müşteri talebinin düşük olacağını, üstüne artan maliyetler de eklenince 90 gün kira ödeyemeyeceklerini belirtti. Hazır giyim markalarını temsil eden Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel konuyla ilgili olarak, "Hazine ve Maliye Bakanlığı bizden görüş istedi. Biz de 90 gün kira ödeyemeyeceğimizi ilettik. AVM'ler açılsa bile içeri giren müşteri sayısı çok kısıtlı olacak. Maliyetlerimiz ciddi oranda yükseldi. Dolaysıyla kira ve ortak gideri ödeyebilmemiz mümkün değil" diye konuştu.

YÜZDE 50 TALEP GELMEZSE AVM'Yİ AÇAMAYIZ

Alışveriş merkezlerinin açılması ile ilgili kararın bakanlık ve bilim kurulu yetkilileri tarafından verilebileceğini belirten Öncel, "Resmi kararla AVM'ler açılırsa 1 yıl boyunca ciro kirasıyla mağazalarımızı açmayı talep ediyoruz. Ortak gider ise ciro kirasının üzerine bir puan eklenerek alınsın. Mağazalara AVM'lerden çıkış hakkı verilsin. Markaların yüzde 20-25'i operasyonlarını mecburen küçültecek" dedi.

Sinan Öncel: AVM ler açılsa da 90 gün kira ödeyemeyiz!

Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Serhan Tınastepe de konuyla ilgili olarak, "Mağazaları tekrar açabilmek için 30 Temmuz 2020'ye kadar kirasız bir dönem talep ediyoruz. Sonrasında ise kira sözleşmelerimizin süresinin sonuna kadar ciro kirasına dönülmesi yönünde talebimiz var" dedi. 

Sinan Öncel: AVM ler açılsa da 90 gün kira ödeyemeyiz!

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş da AVM'lerin açılmasının gündeme geldiğini fakat perakendecinin yüzde 50'sinin AVM'nin açılması talebinde bulunması durumunda bunun hayata geçirilebileceğini belirtti. Altaş, cirodan kira konusunun ise her AVM için mümkün olmadığını belirtti.

ORTAK GIDER KAVGASI

Markalarla alışveriş merkezi yatırımcısı arasında ortak gider kavgası da yaşanıyor. "Mağazalarımız kapalı ortak alan gideri ödemeyiz" diyen markalara karşı alışveriş merkezi yatırımcısı, "İşçi çıkmasın diye çalışmayan personelin de maaşını ödüyoruz, talep ederiz" diyor. 

BMD Başkanı Öncel, "Mücbir sebep yaratan bir süreçten geçiyoruz. Ortak gider de kira da ödeyemeyeceğiz" diye konuşurken, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Hüseyin Altaş da bir gider varsa bunun ortak ödenmesi gerektiğini söylüyor.

 

AVM'ler 11 Mayıs'tan itibaren açılabilir!


Geri Dön