24 / 04 / 2024

Sinop nükleer santral projesi için müzakereler devam ediyor!

 Sinop nükleer santral projesi için müzakereler devam ediyor!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Kilci ''Burada yabancı konsorsiyumun, kamu adına yatırımcı olarak içinde olacağız. Türk şirketi EÜAŞ bu işin ortağı olacak.'' dedi.




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, Sinop'ta yapılması planlanan ikinci nükleer santral projesiyle ilgili müzakerelerin devam ettiğini belirterek, ''Önümüzdeki bir iki ay içerisinde bu işi bitirirsek çok iyi olur'' dedi. 

     AA muhabirinin sorularını cevaplandıran Kilci, amaçlarının müzakereleri en kısa zamanda tamamlamak olduğunu ifade ederek, Çin, Kore, Japonya, Kanada ve Fransa ile görüşmelerin sürdüğünü söyledi. 

     ''Bizim ne yapacağımız olgunlaştı. Bazı cevaplar arıyoruz, bazı konularda cevaplara ihtiyacımız var. Onlar için ülkelerden geri dönüşler bekliyoruz'' diyen Kilci, bu nükleer santrali mutlaka, ''bir kamu ortaklığı, kamunun içinde pay sahibi olacağı'' bir yapıda öngördüklerini kaydetti. Kilci, şöyle devam etti: 

     ''Çünkü biz ikinci nükleer santralimizde artık bu işin içerisine girmemiz, yatırımcı olarak bu işin içinde bulunmamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu önemli. Yani birinciden, Mersin Akkuyu'dan en büyük farklılıklarından biri bu. Tabii iştirak olmanın gerekliliklerini, yani sermayesiydi ve diğer katılım gereklerini yerine getireceğiz. Bu yükümlülükleri üzerimize alıyoruz. Dolayısıyla paylaşılmış bir risk ve yükümlülük söz konusu olacak. Onun dışında verdiğimiz elektrik alım garantisinin birazcık daha farklı, birazcık daha esnek yapıda olmasını öngörüyoruz.'' 

     

     -''Hazine garantisi söz konusu olmayacak''- 

     

     Kilci, santralle ilgili yine Hazine garantisinin söz konusu olmayacağını dile getirdi. Bu projenin, Mersin Akkuyu'da yapılacak nükleer santralden farklılıklarına değinen Kilci, şunları kaydetti: 

     ''Mersin Akkuyu'da biz hiç yokuz, tamamen yabancı bir şirkete verilmiş bir hak söz konusu. Burada biz yatırımcı olarak, kamu adına yatırımcı olarak içinde olacağız. Türk şirketi Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) bu işin ortağı olacak. Yabancı bir konsorsiyumun önemli bir parçası olacağız. Yani bu nükleer teknolojiye bizim bir şekilde girmemiz lazım, bunu sağlamanın yolu da bu yapacağımız ikinci santralde bir kamu şirketinin ortaklığını sağlamak. Bu da EÜAŞ tabii. 

     Ayrıca diğer yerli ortaklara da açık olması söz konusu olabilir. Sadece kamu şirketi değil, özel de olabilir. Yani biz önce konsorsiyumu tanımlayacağız ama o konsorsiyuma sonradan konsorsiyumun iradesiyle yerli özel şirketlerin de katılması mümkün olabilir.'' 

     Kilci, sürekli müzakere halinde olduklarını yineleyerek, ''Biri geliyor, biri gidiyor. Bütün görüştüğümüz taraflarla, ülke demek doğru olmaz, birçok ülkede teknolojiler ortak. Çin ile konuşurken Çin-Fransız teknolojisiyle birlikte olabilir, Kore aynı şekilde Fransızlar'la birlikte olabilir, Japonlar, Amerikalılar'la birlikte olabilir. Önümüzdeki bir iki ay içerisinde bu işi bitirirsek çok iyi olur diye düşünüyorum'' dedi. 


AA


Geri Dön