25 / 04 / 2024

Şırnak Silopi'de riskli alanlar için acele kamulaştırma!

Şırnak Silopi'de riskli alanlar için acele kamulaştırma!

Şırnak İli, Silopi İlçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bazı taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.



Şırnak İli, Silopi İlçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içerisinde bulunan 349 bölgede bazı taşınmazların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılması hakkında karar bugünkü Resmi Gazete'de yayınlandı.


 Karar için tıklayın




Haber Sabah Gazetsi'nde şu şekilde yer aldı...



Terör örgütünün Cizre’de açtığı yaralar kapatılıyor. İlçede hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Sur ve Silopi için de kamulaştırmaya hız verildi


Hükümet, terör örgütü PKK'nın hendek ve barikatlarla yaşanmaz hale getirdiği Cizre, Silopi ve Sur'un inşası için seferberlik ilan etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan 150 kişilik ekip, Cizre'yi sokak sokak gezerek 20 bini aşkın yapıda hasar tespiti çalışması yaptı. Silopi ve Sur'da ise vatandaşların hızlı bir şekilde evlerine dönebilmeleri için kamulaştırma çalışmalarına hız verildi.


ON-LINE SİSTEM


Cizre'de yürütülen hasar tespit çalışmalarında zaman kaybının önüne geçilmesi için Türkiye'de ilk kez uygulanan on-line sistem kullanıldı. Böylelikle tespit edilen zararlar anında merkeze ulaştırıldı. Aktarılan bilgiler ışığında da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Cizre'de terörün verdiği zararın bilançosunu belirledi. İki hafta süren çalışmalar sonunda 20 bin 161 yapı incelenerek raporlandı. Raporda 2 bin 700 binada ağır hasar olduğu belirtildi.


İRTİBAT OFİSİ TAMAM


Hasar bilançosunun ardından sıra yaraları sarmaya geldi.İlk adım olarak daha önce Silopi'de açılan irtibat ofisinin benzeri Cizre'ye de açılacak. Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamı ve ne amaçla yapıldığı, ne gibi avantajlar sağladığı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri tarafından bölge halkına bire bir temaslarla anlatılacak. Vatandaşların kentsel dönüşümden ne bekledikleri sorulacak. Hedef, bölgede yaşamın eskisinden de iyi hale getirilmesi.


SİLOPİ VE SUR'DA KAMULAŞTIRMA BAŞLADI


Resmi Gazete'de yayımlanan kararla birlikte Silopi ve Sur'da kentsel dönüşüm planlaması kapsamında kamulaştırma çalışmaları başladı. Yeni çizilen yol haritasında önemli görülen arazilerin kamulaştırılmasının bir an önce gerçekleşmesi için vatandaşlarla uzlaşma esas alınacak. Devletin kamulaştırmak istediği bölgelerde halka danışılacak. Eğer uzlaşma sağlanırsa Resmi Gazete'de yayımlanan karar çerçevesinde bölgeye yönelik kalkınma programı hızla hayata geçirilecek.



Rüstem Mehmet HAZNEDAR/Sabah



Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cizre'de PKK'ya yönelik operasyonların sona ermesinin ardından hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Cizre'de 20 bin 161 yapı incelendi, 2 bin 700 binada ağır zarar tespit edildi.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Şırnak'm Silopi İlçesi'nin ardından Cizre'de de terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar sonrası dönüşüm çalışmalarına başladı. Türkiye'nin dört bir yanından gelen ve 150 kişiden oluşan ekip, 2 haftada hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Zaman kaybının önüne geçilmesi için Türkiye'de ilk kez on-line sistem üzerinden yapılan tespitler anında merkeze aktarıldı. Tespitlere göre, Cizre'de 20 bin 161 konut ve işyeri incelendi, 2 bin 700 ağır hasarlı bina tespit edildi. Bakanlık, evi hafif hasarlı olan vatandaşlara 10 bin TL onarım desteği verecek. Ağır hasarlı binalarda ise yıkım ve dönüşüm çalışması yapılacak. 


'SİLOPİ'DE YIKIM BAŞLADI' 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Silopi ve Cizre ilçelerinde yürütülen çalışmalara yönelik olarak, "Yıkım işlemlerine başladık. Aynı zamanda altyapı işlemleri için İller Bankası'nm verdiği destek var" dedi. Kısa sürede kentsel dönüşüm projelerini başlatacaklarını belirten Sarı, "Vatandaşlarımıza uzlaşma ile çok daha nitelikli, kaliteli konutlar sağlayacağız. Planlamamızı yaparken bölgenin yöresel özellikleri dikkate alınacak" diye konuştu. 


ACİL KAMULAŞTIRMA 


Öte yandan Bakanlar Kurulu, çatışmalar nedeniyle birçok yapının zarar gördüğü Diyarbakır'ın Sur ile Şırnak'm Silopi ilçelerinde çok sayıda ev ve işyerini acil kamulaştırma kapsamına aldı. Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanan karar, Sur'da 15 mahalle ile 6 bin 300 yapı ile Yenişehir İlçesi'nde 2 mahalle, Silopi'de 6 mahallede 270 parselde risk taşıyan yapıları kapsıyor. Sur'da çatışmaların yaşandığı 5 mahalledeki 348 parselde de acil yıkım kararı alındı.




Habertürk


Geri Dön