26 / 04 / 2024

Sit alanlarında yeni düzenleme!

Sit alanlarında yeni düzenleme!

Bir değişiklik de SİT alanlarıyla ilgili yapılacak. Buna göre koruma statüsünün oneıni bakımından daha alt statüye düşürülen doğal SİT alanlarında mevcut her tur ve ölçekte planların uygulanmasına bölge komisyonu kararı doğrultusunda devanı edilebilecek.



İmardaki yapıyı baştan aşağı değiştiren kanun taslağı, tartışma yaratacak yeni düzenlemeler getiriyor. Düzenlemeye göre dikkat çeken bir değişiklik de SİT alanlarıyla ilgili yapılacak. Buna göre koruma statüsünün oneıni bakımından daha alt statüye düşürülen doğal SİT alanlarında mevcut her tur ve ölçekte planların uygulanmasına bölge komisyonu kararı doğrultusunda devanı edilebilecek. 194 Sayılı İmar Kanunu Tasarısı Taslağına göre imar planlarında talep halinde, özel mezarlık alanları ayrılabilecek. İmar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen yerlerin özel mülkiyete tabi kısımları mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak yapılıp işletilebilecek. Mevcut yapılarda güçlendirme, yangın ve enerji verimliliği konularında tedbirlerin alınmasına ilişkin proje onay, vapı ruhsatı ve yapı kullanma izni işlemlerinde hiçbir vergi, resim, harç ve herhangi bir ad altında bedel veya ücret alınamayacak. 


Harfiyat ve inşaat atıklarına düzenleme Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları dolgu malzemesi olarak veya geri dönüşüme tabi tutulup yapı malzemesi olarak kullanılacak. Hafriyat toprağıyla inşaat ve yıkıntı atıklarının döküm sahaları ilgili idarelerce tespit edilecek. Ancak, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki alanlarla, bakanlıkça belirlenecek özel proje alanlarında gerçekleştirilecek uygulamalar net »cesimle ortaya çıkacak inşaat ve yıkıntı atıkları ile hafriyat toprağının döküm sahaları bakanlıkça tespit edilecek. 


Afyon Odak


Geri Dön