28 / 03 / 2024

Sit alanlarının imara açılması 2015!

Sit alanlarının imara açılması 2015!

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan alanlar korunuyor. Peki, sit alanlarının imara açılması mümkün mü?



Sit alanlarının imara açılması 2015!

Tarih öncesinden günümüze kadar gelen çeşitli medeniyetlerin ürünü olup, yaşadıkları devirlerin sosyal, ekonomik, mimari ve benzeri özelliklerini yansıtan kent ve kent kalıntıları, önemli tarihi hadiselerin cereyan ettiği yerler ve tespiti yapılmış tabiat özellikleri ile korunması gerekli alanlar sit alanı olarak ifade ediliyor.


Taşınmaz kültür varlıklarının muhafazaları veya tarihi çevre içinde korunmalarında etkinlik taşıyan korunması zorunlu olan alanlar da korunma alanları olarak karşımıza çıkıyor.


Bu alanlar Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü'nün kontrolü altında yönetiliyor.


Sit alanları mevzuatı gereğince; Sit alanlarında sit alanlarının türüne ve derecesine yapılaşma izni verilebiliyor. Kimi sit alanlarına yapılaşma için izin verilmezken, kimi alanlara bazı yapıların inşa edilmesi mümkün olabiliyor.


Peki bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarının imara açılması mümkün müdür? Sit alanları imara açılıyor mu?


Sit alanlarının imara açılması 2015..

Sit alanlarında yapılaşmanın mümkün olup olmadığı veya ne tür yapıların yapılmasına izin verildiği, doğal sit alanlarının kendilerine özgü özellikleri ve yapısı nedeniyle koruma kurulu kararları ve koruma amaçlı imar planlarına göre belirleniyor.


Yapılan mevzuat düzenlemelerine ve kanun tasarıları ile yapılan imar planı değişikliklerine göre kimi sit alanlarına imar izni verilebiliyor.


1. derece sit alanında yapılaşma koşulları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön