29 / 03 / 2024

Site aidatları nasıl düşer?

Site aidatları nasıl düşer?

Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal,okuyucusunun sorduğu ''Site aidatları düşürmek ve ödemeyenlerin ödemesini sağlamak için ne yapılabilir?'' sorusunu cevaplandırdı.



Takvim Gazetesi köşe yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Site aidatları düşürmek ve ödemeyenlerin ödemesini sağlamak için ne yapılabilir?'' sorusuna yanıt verdi. İşte o haber...

Site sakinlerinin birçoğu aidatlarını düzenli ödemiyor. Bunun üzerine aidatlara zam üstüne zam yapılıp, ödeyenlere haksızlık yapılıyor? Aidatları düşürmek ve ödemeyenlerin ödemesini sağlamak için ne yapılabilir?

Özellikle günümüzde kentleşmenin ve toplu yapıların sayılarının artmasıyla neredeyse bir kasaba büyüklüğünde siteler yapılır hale geldi. Sosyal donatıları olan ve güvenlik, temizlik, vale gibi birçok hizmetin de sunulduğu bu sitelerde, bu hizmetlerin sekteye uğramaması için, sitenin neredeyse tek gelir kaynağı olan aidatların doğru bir şekilde belirlenmesi ve tahsil edilmesi çok önemlidir. Aidatların belirlenmesi bir bütçe işidir ve tahmini giderlerin hesaplanması ile oluşan bütçenin yönetim planına göre kat maliklerine paylaştırılması usulüyle yapılmalıdır. Yoksa aidatını ödemeyenlerin yarattığı sıkıntının faturası, ödeyenlerin aidatlarına yansıtılmamalıdır. Aidat borcunu ödemeyenler için aksi yönetim planında belirtilmemişse yasal olarak belirlenmiş aylık yüzde 5 gecikme faizi işletilerek icra takibi yapılmalı ve alacak bu yolla tahsil edilerek hizmetlerin devamlılığı sağlanmalıdır. Genel kurullara katılarak yönetime fikrinizi iletmeli ve diğer kat malikleri ile de konuşarak çözüme kavuşturmalısınız.
.


Geri Dön