25 / 04 / 2024

Yanlış hazırlanan ekspertiz raporu nasıl düzeltilir?

Yanlış hazırlanan ekspertiz raporu nasıl düzeltilir?

Konut kredisinde konut ekspertizi zorunlu olarak karşımıza çıkıyor. Eksperler eve değer biçiyor hazırladıkları ekspertiz raporunu bankaya sunuyor. Eksper raporu yanlış düzenlemişse ne yapılabilir? Yanlış hazırlanan ekspertiz raporu nasıl düzeltilir?



Yanlış hazırlanan ekspertiz raporu nasıl düzeltilir?

Konut alınırken, konut kredisi kullanılmak isteniyorsa öncelikli bankaya başvuru yapılması gerekiyor. Banka kredi miktarı belirlemeden önce evin değer tespitini yapmak için eve ekspertiz gönderiyor. Banka tarafından gönderilen eksperler yaptıkları incelemeler de inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor.


Gayrimenkul satın alma sürecinde bilinmesi gereken en önemli unsur gayrimenkulün değer tespiti oluyor. Bu değer tespitini yapacak olan gayrimenkul ekspertizi ise konusunda uzman ve çoğunlukla da lisans sahibi kişiler oluyor. Satın almak istediğiniz gayrimenkul için talep ettiğiniz kredi miktarı, ekspertizin hazırladığı değerleme raporuna göre belirleniyor.


Yapılan bu incelemeler kapsamında ise bir ekspertiz raporu hazırlanıyor ve banka bu rapora göre müşteriye kredi veriyor. Gayrimenkulün pazar fiyatı belirleniyor. Bu şekilde gayrimenkulün ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor.


Ekspertiz raporunda;  gayrimenkulün açık adresi, gayrimenkulün lokasyonu, kaç yaşında olduğu,imar durumu,gayrimenkulün alanı, ulaşım özellikleri ,fiziki durumu ve alt yapısı yer alıyor. Peki, eksper tarafından hazırlanan raporda yanlışlık var ise ne yapılabilir?


Yanlış hazırlanan ekspertiz raporunun düzeltilmesi..

Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptali mümkün oluyor. Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapabiliyor. Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyorlar. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 



Ekspertiz raporu nasıl yapılır?



Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön