20 / 04 / 2024

Site sakinleri dışardan apartman yöneticisi tayin edebilir mi?

Site sakinleri dışardan apartman yöneticisi tayin edebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Babamın oturduğu dairede yöneticilik sırası seneye babamın dairesinde. Babam 85 yaşında ve yöneticilik yapması mümkün değil. Apartmandaki sakinler baban yapamazsa para verip dışardan yaptıracak diyorlar. Kanunen yaş muafiyeti var mı?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Babamın tek başına oturduğu dairede yöneticilik sırası seneye babamın dairesinde. Ancak babam 85 yaşında ve yöneticilik yapması mümkün değil. Apartmandaki bazı sakinler baban yapamazsa para verip dışardan yaptıracak diyorlar. Kanunen yaş muafiyeti var mı?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Site sakinleri dışardan apartman yöneticisi tayin edebilir mi?

Babamın tek başına oturduğu dairede yöneticilik sırası seneye babamın dairesinde. Ancak babam 85 yaşında ve yöneticilik yapması mümkün değil. Apartmandaki bazı sakinler baban yapamazsa para verip dışardan yaptıracak diyorlar. Kanunen yaş muafiyeti var mı? l S.F.

***

Bizim toplu yaşamımızda ne kadar ilginç ihtilaflar değil mi? Bakın 85 yaşındaki bir kimseye yöneticilik yaptırılacak ve “Yapmazsan parasını ver birini tut” diyorlar. Bu işin birinci ilginç yanı. İkinci ilginç yanı ise binada oturan birileri bunu bir bilene soralım, böyle şey olur mu olmaz mı demiyor. Böyle şey olmaz. Kat mülkiyetine tabi binalarda yönetici kat maliklerince SEÇİLİR. Yönetici atanmaz.

Atanması için bir istisna vardır, o da, kat malikleri kurulunda yöneticinin seçilememesi halinde mahkemenin yönetici atamasıdır. Bu yetki münhasıran mahkemeye aittir. Bir başka makam yönetici atayamaz. İyi ama okuyucumun anlattığı olayda yönetici seçilmemiş, sıraya koyulmuş, her sene sıradaki yapacak. Böyle bir yönetici tayini sistemi yoktur. Yönetim planı ile bile yönetici tayin edemezsiniz.

***

Yönetici kat malikleri kurulu tarafından seçilir ve hatta bu seçilen yönetici herhangi bir nedenle yöneticilik yapmak istemezse istifa eder, bunun üzerine bir yenisi seçilir. İki toplantıda da yönetici seçilmezse bu defa mahkeme yönetici tayin eder. Sistem budur ve bunun dışında bir uygulama yoktur.

Yani okuyucumun babası yöneticilik yapmayacaksa birilerini ücretli olarak tayin etmek zorunda değildir. Yapılacak şey kat malikleri kurulunu toplantı zamanıysa olağan, toplantı zamanı değilse olağanüstü toplantıya çağırmaktır.


Geri Dön