25 / 04 / 2024

Site sakinleri kullanmadığı tesisin ücretini öder mi?

Site sakinleri kullanmadığı tesisin ücretini öder mi?

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun ''İki bloklu bir sitede daire aldım. İş yerleri borçları nedeni ile bir bankaya geçmiş. Bu dükkanların da bir problemi varmış. Pis su gideri hatalı bağlandığından zaman zaman su basıyormuş. Bu durumda sorumluluğumuz ve görevimiz nedir?' sorusunu yanıtladı.



Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'İki bloklu bir sitede daire aldım. Bir blokta sadece meskenler, diğerinde üç tane de işyeri var. İşyerleri borçları nedeni ile bir bankaya geçmiş. Hesapları incelediğimde benden önceki yöneticinin bu işyerlerinden aidat almadığını çünkü işyerlerinin radyatörlerinin söküldüğünü öğrendim. Ben bu işyeri maliki olan bankaya toplam aidat borçlarını ödemeleri için yazı gönderdim. Henüz olumlu yanıt alamadım ama bu dükkanların da bir problemi varmış. Pis su gideri hatalı bağlandığından zaman zaman su basıyormuş. Bu durumda sorumluluğumuz ve görevimiz nedir? sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

İki bloklu bir sitede daire aldım. Bir blokta sadece meskenler, diğerinde üç tane de işyeri var. İşyerleri borçları nedeni ile bir bankaya geçmiş.

Hesapları incelediğimde benden önceki yöneticinin bu işyerlerinden aidat almadığını çünkü işyerlerinin radyatörlerinin söküldüğünü öğrendim.

Ben bu işyeri maliki olan bankaya toplam aidat borçlarını ödemeleri için yazı gönderdim.

Henüz olumlu yanıt alamadım ama bu dükkanların da bir problemi varmış. Pis su gideri hatalı bağlandığından zaman zaman su basıyormuş.

Bu durumda sorumluluğumuz ve görevimiz nedir? ● Z.Y.


Site sakinleri kullanmadığı tesisin ücretini öder mi?

Bir bağımsız bölüm maliki sitedeki ortak tesisi kullanmadığı veya kullanma durumunda bulunmadığı iddiasıyla ortak gider payını ödemekten kaçınamaz. Bunu, işyerlerinin radyatörlerinin sökülmüş olması nedeniyle söylüyorum.

Böyle durumlarda, binaya ait tasdikli projeler incelenir. Şayet sıhhi tesisat projesinde bu bağımsız bölümde radyatör varsa radyatör bulunsun bulunmasın bağımsız bölüm maliki yakıt konusunda ortak gidere katılır.

Ortak gider sadece yakıt olmayacağı için diğer giderlere de katılacaktır. İşyerlerini su basıyormuş. Su basması aidat ve ortak gider ödemeye engel değil. Ancak bu aksaklığın giderilmesi şarttır.

Bunun için bütün bağımsız bölüm maliklerinin katılacağı onarım projesi ve maliyeti çıkarılır ve onarım yapılır. Zira su basması ortak tesisin hatalı yapılmasından kaynaklanmaktadır.

Ancak bina yeni bir bina ve bir müteahhit tarafından yapılıp pazarlanmışsa ortada ayıplı bir mal vardır. Bu halde müteahhide başvurmak da mümkündür. Şayet işyeri sahibi banka ortak gider ve aidat borçlarını ödemezse aleyhine icra takibi yapmak gerekecektir.


Geri Dön