19 / 03 / 2024

Site yöneticileri dikkat!

Site yöneticileri dikkat!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, 'Binamızda bazı daire sahipleri projeye aykırı şekilde değişiklik yaptılar. Kaldırılması için yönetici dava açmıyor. Yöneticinin görevleri arasında bu yok mu? Bu hale katlanmak zorunda mı kalacağız? Yöneticinin hiçbir sorumluluğu yok mu?' sorusunu yanıtladı.



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun 'Binamızda bazı daire sahipleri dairelerinde projeye aykırı şekilde değişiklik yaptılar. Bunların kaldırılması için yönetici dava açmıyor. Yöneticinin görevleri arasında bu yok mu? Yöneticinin dava açmaması durumunda bu hale katlanmak zorunda mı kalacağız? Bu konuda yöneticinin hiçbir sorumluluğu yok mu?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...

Binamızda bazı daire sahipleri dairelerinde projeye aykırı şekilde değişiklik yaptılar. Bunların kaldırılması için yönetici dava açmıyor. Yöneticinin görevleri arasında bu yok mu? Yöneticinin dava açmaması durumunda bu hale katlanmak zorunda mı kalacağız? Bu konuda yöneticinin hiçbir sorumluluğu yok mu? M.R.

*****

Bizim kat mülkiyeti yönetim sistemi içinde bilindiği gibi bir yöneticilik var ama neyse ki bu kanunu hazırlayanlar bilgili ve tecrübeli hukukçulardan oluşuyordu ve yapıldığı tarihe göre oldukça olumlu bir yasa hazırladılar. Bu yasada, yönetici bu konularda ihtisas sahibi profesyonel biri olarak değerlendirilmedi. Herkesin yönetici olabileceği düşünülerek amatör birinin yapabileceği işlerden sorumlu olarak bu yasa hazırlandı.

Örneğin bizim sistemimizde bir tacir gibi defter tutma yoktur. Defterin gelirlerin bir sayfaya yazıldığı, giderlerin de karşı sayfaya yazıldığı bir ‘bakkal defteri’ şeklinde tutulması öngörüldü. Hatta giderler için bu kayıttan çok, gider makbuz ve faturaların saklandığı bir dosyanın incelenmesi öngörüldü. Yani yöneticinin de kendi işleri olduğu, bu işin bir geçim kaynağı olamayacağı düşünülerek işler basit tutuldu.

*****

Bunları niye anlattım? Yöneticinin kat malikleri dışından seçilmiş olması durumunda yöneticinin bırakın okuyucumun sorduğu hususta dava açmasını, dava açsa bile o davaya bakılmaz. Ancak yönetici kat malikleri arasından biriyse o davaya bakılır. Zira bu konuda dava açma yetkisi kat maliklerine aittir. Bir başka husus ise şayet kat malikleri yöneticiye bu konuda dava açması için görev vermişse, işte o zaman yönetici bu davayı açabilir.

Peki yönetici kat maliki olsa bile böyle bir dava açmazsa sorumlu olur mu? Hayır, olmaz. Zira davayı kat maliklerinden herhangi biri de açabilir. Dolayısıyla herhangi bir kat maliki projeye uygun hale getirmesi için, projeye aykırı davranan kat malikine dava açabileceği için bunu yöneticiden yapması istenmez, sorumluluk yüklenilmez.


Geri Dön