20 / 04 / 2024

Site yönetiminde danışmanlık!

Site yönetiminde danışmanlık!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetiminde danışmanlık" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Site yönetimleri denince, isminden yönetim anlaşılabilir ise de, asıl ve gerçek olan sitenin değil hizmetlerin yönetimidir. Site yönetimine seçilenler, siteye hizmet için seçilirler. Acaba site yönetim kurulu yerine isim olarak  “ Site Hizmetkarlar Kurulu” deseydik, kaç kişi aday olurdu?


Site yönetim kurulunda olmak demek, site kat maliklerinin vekili olmak demektir. Hangi vekil asıl olanın yerine, hizmet-iş takibi dışında tasarruflarda bulunabilir? 


Site yönetim kurulları, site yönetimini hukuken veya fiilen devredemezler, taşeronlaştıramazlar, bu tamamen bir algıdır. Site yönetim kurulları, kendilerinin bu işi bilmediğini beyanla ( ki doğrudur),  yönetimi taşere etmek isterler. Oysa yönetim değil ancak hizmetler taşere edilebilir. Hizmetler ise yönetilmediği sürece kaliteli ve beklentiye cevap verir durumda olamazlar.


Tecrübe ve bilgi olarak yetersizliği tartışılmayan yönetim kurulları, bu durumda her profesyonel organizasyon gibi o konuda danışmanlık alır. Danışmanlık gider değil yatırım kalemidir. Nasıl ki avukat olmadan hukuk karşısında, mali müşavir olmadan mali mevzuat karşısında zor durumda kalma riski varsa aynı şekilde yönetim danışmanı olmadan devlet ve toplum beklentileri, site sakinleri hatta vicdan karşısında zor durumda kalınır.


Sitelerde en büyük yolsuzluk, yönetim beceriksizliğidir. 


Yol haritası oluşturulmamış bir yönetim, organizasyonu yapılmamış bir hizmet, takip standartları olamayan bir muhasebe siteleri büyük borçlar altına sokar, sakinler memnuniyetsizliği ve emlak değer düşüşüne sebebiyet verir. Avukat ve mali müşavir danışmanlar sürecin devlete yönelik kısmında sınırlar koyup güzergahlar belirlerken, yönetim danışmanı ise, site yaşam kültürü üzerinden yönetim standartlarını belirleyen çalışma kılavuzları oluşturarak sakinler memnuniyeti ve emlak değer artışı sağlarlar.


Danışmanlık, büyük ve çeşitli tecrübe ile mevzuat bilgisini site yönetimine yansıtacağından ileride telafisi mümkün olmayan emlak değer düşüşünü engellerler, sakinler memnuniyetini sağlar. 



http://www.konutsitesiyonetimi.com/YONETIMKURULUDANISMANI.pdf


Site yönetimlerinde profesyonellik!



Geri Dön