26 / 04 / 2024

Site yönetimlerinde profesyonellik!

Site yönetimlerinde profesyonellik!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimi" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Ülkemizde, site yönetimlerine dair temel kanun ( 634 sayılı KMK), site yönetimlerin taşere edilmesine imkan tanımamaktadır. Bazı siteler yönetimlerini bir yönetim firmasına verdiklerinden bahsedebilir, oysa taşere edilen yönetim değil hizmetlerdir.


Kanun çok açık, özetle “siteler, kat maliklerinin kanuna muhalif maddeleri geçersiz olan yönetim planı ve kanuna muhalif olmayan kararlarına göre yönetilir”. 

 

Kat malikleri düşük oranlı katılımlarla yönetim kurullarını oluşturur, oluşan kurul mevzuat bilgisizliği ve saha tecrübesizliği ile deneme-yanılma ile siteyi yönetmeye çalışır, düşük performans ve detaysız-ezber talimatlarla başarısızlıklar ortaya çıkınca da site müdürünü değiştirir, daha da olmadı hizmetleri bir firmaya vererek daha verimli bir yönetim sağlamaya çalışırken, yeni seçimler için yeni yıl gelir ve böylece site an be an sakinler memnuniyetsizliği, hizmet sayı ve kalite düşüklüğü üzerinden emlak değerini kaybetmeye başlar, sonrasında kötü-beceriksiz yönetime alışılmaya başlanır, aidatlar artar, verimsiz kullanılan kaynaklardan dolayı ek gider avansları toplanır.


Bu arada duyarlı ancak bilgisiz bazı malikler konuyu adli makamlara taşır ki mevzuat bilgisizliği ve asıl sorunu tespit edememezlikle açılan davalar yıllarca sürer, davaya konu karar ve uygulamaların açtığı hasarlar zamana gömülmüş olduğundan davanın sonucunun da bir önemi kalmaz.


Nedir peki profesyonellik? Profesyonellik saha tecrübesi ve akademik bilgili danışman üzerinden hizmetlerin yönetimi, sakinler memnuniyeti ve emlak değerini sağlamaktır. Danışmanlık hizmeti gider değil yatırım kalemidir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/YONETIMKURULUDANISMANI.pdf


Site yönetimleri taşere edilemez!


 



Geri Dön