28 / 03 / 2024

Site yönetimlerinde kurul toplantıları iptali!

Site yönetimlerinde kurul toplantıları iptali!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için 'Site yönetimlerinde kurul toplantıları iptali' konusunu ele aldı.. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı...



Kat malikleri kurullarının  olağan-olağanüstü toplanma zamanı, çağrı usulü site yönetim planında açıklandığı şekilde yapılır. Bu konuda yönetim planında herhangi bir açıklama veya eksiklik varsa, süreç Kat Mülkiyeti Kanununda ilgili maddeler çerçevesinde yürütülür.

Toplantıların çağrı yetkisi yönetim planında belirtilmişlikten alınırken, sekretarya sorumluluğu ise mevcut yönetimdedir.

Çağrıları yapılmış toplantılar, ötelenir ancak iptal edilemez. Bu öteleme olağan veya olağanüstü olsun, birinci toplantının açılış şartının sayısal olarak yerine getirememesi dolayısı ile asgari 7 azami 15 günlük  süre içinde yine çağrıda belirtilen tarihlerde yapılır.


Olağan toplantıların çağrısı gerekçe değil gündem yeterli olarak yönetim planında belirtilen tarihlerde yapılırken olağanüstü toplantılar özel olarak tebliğ mevzuatı üzerinden ve gerekçe açıklamalı ve gündemle yapılır.

Çağrısı yapılmış toplantılar iptal edilemez. Birinci toplantıda açılış yeter sayıya ulaşılamamışsa, katılanlarca/sekretarya sorumlusu yönetim kurulunca tutulacak tutanakla durum ilgili deftere geçilir. İkinci toplantı, katılımcı bir kişi olsa bile toplantı açılır, alınacak kararlar mevzuattaki çoğunluk gereklilik nisabını sağlıyorsa hukuken geçerli sayılır ve toplantıda olduğu gibi kararlar usulünce kat maliklerin iletilir.

Ancak hiçbir toplantı, önceden de bildirilmiş olsa bile iptal edilemez. Bunun istisnası, özellikle doğal afetler veya mülki amirin tasarrufu zorlayıcı sebeplerin oluşmasıdır ki bu da toplantının iptali değil yapılamaması olarak kayıtlara geçer.Özellikle, bu durum çağrıda belirtilen ve çoğunluk aranmayan  ikinci tarihte olması durumunda ise yeni bir olağanüstü toplantı çağrısı yapılması gerekir.


Özetle, çağrıları yapılmış toplantılar, ötelenir ancak iptal edilemez. Bu tasarruf  hiçbir kat maliki veya mahkemeye verilmemiştir. Mahkemeler veya kat malikleri ancak toplantıdan sonra alınan karaları iptal edebilir, ama çağrısı yapılmış toplantıyı iptal edemez. Böyle bir çaba net olarak malik iradesini engellemek, mevzuata ve kanuna muhalefet anlamına gelir. Bu engelleme veya maksadı aşmanın  gerekçesini tanımlama yetkisi herhangi bir kişi veya makamda yoktur. İstisnası doğal afetler gibi zorlayıcı sebepler veya mülki amirin değerlendirmesi ile yalnızca can güvenliği gerekçesi ile keyfiyet dışı olabilir.


www.konutsitesiyonetimi.com   

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni


Site yönetimlerinde olağanüstü toplantı daveti!


Geri Dön