29 / 03 / 2024

Site yönetimleri taşere edilemez!

Site yönetimleri taşere edilemez!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerinin taşere edilip edilemeyeceği" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Yalnızca site yönetimleri değil hiçbir ana organizasyon taşere edilemez. Siz hiçbir patronun şirketini taşere ettiğini gördünüz mü?  Veya bir derneğin, bir kooperatifin? Taşere edilen hizmettir, belki yetkidir, ama asla sorumluluk devredilemez. Sorumluluk, belki delege edilir.


Bazı site yönetimleri, yönetim firmalarına , site yönetimini devretmeye kalkıyor veya devrettiğini, taşere ettiğini sanıyor. Sonrasında büyük hezimet, pişmanlık veya borçlar ile baş başa kalıyor.


Site yönetimleri zaten kat maliklerinin vekilidir. Bu vekilliğini yerine getirirken uzmanlık sahası olmadığı işleri taşere etmek ister. Ama ve zaten site yönetimi uzmanlık gerektiren başlı başına bir konudur.


Bir organizasyonu daha verimli olarak üretir bulundurmak için tasarlayabilmeniz, iş akışı ve işleyişini standardize ve ölçülebilir hale getirmeniz, sonrasında azami hizmet kalitesi ve asgari gider avantajı ile bazı hizmetleri taşere etmeniz akıllıca ve verimli olur.


Anack, site yönetimini taşere etmek olmaz, taşere edilecek olan, edilen hizmetlerdir. Site yönetimleri asıl olarak “ Site Yönetiminin Tasarımında” işbirliğini düşünmelidir.


Vizyon, misyon, iş akışı-işleyişi, alt görevler (kim-ne zaman-nerde-neyi-nasıl-kiminle-ne yapacak), hizmetler (temizlik,güvenlik,temizlik,bakım,muhasebe,ilişkiler), ihtiyaçlar-beklentiler,vs. tüm bunlar site yönetiminin tasarımıdır.


İşte site yönetim kurulları bu tasarımı mali-hukuki-idari-sosyal tamlıkta yapmadığından, yönetimler boyunca, maalesef sakinler memnuniyeti ve emlak değeri düşer, hak ettiği yere gelemez. Bu tasarımsızlık müteahhit firmanın site yönetimini önemsemeyip, angarya olarak görüp eş-dost bir firmaya vermesi veya kendi bünyesinde bir şirket veya eş-dost kişilere bırakmasından alışkanlık haline gelir. Seçilen yönetimler de aynı ray üzerinde treni ittirmeye devam eder ve sonuç hüsran.


Rica ve tavsiyemiz; site yönetimleri bir yüzlerce sitenin tecrübesine ev mevzuata hakim bir danışmana bu yönetim tasarımını yaptırmalı ve süreci sitenin sakinler memnuniyeti ve emlak değeri artışını sağlamak için çaba sarf dere duruma getirmelidir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/YONETIMKURULUDANISMANI.pdf



Site yönetimleri iflas etmez!



Geri Dön