25 / 04 / 2024

Site yönetimleri iflas etmez!

Site yönetimleri iflas etmez!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerinin iflası" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Konut sitesi yönetimleri en sağlam mali yapıya sahip tüzel kişiliksiz birlikteliklerdir. 


Şirketler yanlış yönetimlerle veya zorlayıcı siyasi, ekonomik çalkantılarla iflas edebilir. Dernekler üye aidatlarını toplayamayabilir veya resen kapatılabilirler. Kooperatifler art niyetli veya beceriksiz yönetim- uygulamalar sonrasında  sürüncemede kalıp, üye kaybı vs. dolayısı ile batabilir. 


Oysa, site yönetimleri beceriksiz, art niyetli yöneticiler dahil hiçbir şekilde mali olarak batmazlar, çünkü bu birliktelik resendir ve giderlerin teminatı tapuya şerhli gayrimenkullerdir. 


Site yönetimlerine malikin değil gayrimenkulün borcu olur. O borcun teminatı da gayrimenkulün kendisidir.


Herhangi bir giderin, ödeme gecikmesinde günlük hesapla %5/AY gecikme tazminatı uygulandığı gibi, yönetim planında veya kat malikleri genel kurulunda alınan karar çerçevesinde belli bir miktarın veya aidat adetinin üzerine çıkması ile icra takibi yapılabilir, ipotek uygulaması yapılabilir hatta yapılan noter ihtarına rağmen  iki ay içinde ödemezse başvuru halinde hakim bu gayrimenkulün arsa payı üzerinden diğer maliklere devrine karar verebilir.


Site yönetiminin borçlandığı özel veya tüzel kişiliklerin alacağının teminatı o sitede arsa payına dahil tüm bağımsız bölüm malikleridir. Dünya durdukça o gayrimenkulün arsası da var olacağından alacaklıların muhataplık garantisi en yüksek birliktelik de site yönetimleridir.


Bu yapısı (hukuki-mali-idari-sosyal) itibari ile ülke sınırları içinde tek iflas etmeyecek tüzel kişiliksiz birliktelik site yönetimleridir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/YONETIMKURULUDANISMANI.pdf 



Site yönetimleri emlak değerini umursamalı!



Geri Dön