24 / 04 / 2024

Site yönetimleri emlak değerini umursamalı!

Site yönetimleri emlak değerini umursamalı!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "emlak değeri" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Site yönetimlerinin amacı emlak değerini artırmak olmalı iken bir çok yönetimin ve bu yönetimi oluşturan maliklerin böyle bir kaygısı da yoktur. Çoğu site yönetimi aidat toplamak için kurulur.


Oysa aidatın % 3 kadarını emlak değeri artırmaya yönelik olarak  ayırsalar, sitedeki bağımsız bölümlerin değeri artacaktır. Bu çaba gider değil yatırım kalemidir. Bu çaba site yönetiminin içinde bir parçadır. Yoksa, özel ve bağımsız olarak bir emlak değeri artırma birimi söz konusu değildir.


Projeler, müteahhit firmanın markası, konum, mimari, sosyal donatılar, inşaat ve imalat malzemelerinin kalitesine oranlı olarak belli bir ilk satış bedeli üzerinden emlak değeri ile doğarlar.


Bundan sonrası o emlak değerini korumak efektif veya piyasa ekonomik değerlerine nispetle geliştirmek ancak maliklerin  bu konuda bilinçlenmiş olması ile ilgilidir.


Oluşturulacak hukuki site yönetimi, mevzuat gereğince kat maliklerinin kakarı ve seçimi ile ortaya çıkar. Yönetim kurulundaki üyeler site yönetimi hakkında hiçbir şey bilmeyebilirler ( ki bu çok normaldir) ancak ve buna rağmen biliyormuş gibi davranmakta ısrar derler ve süre içinde belki de süre sonunda seçimi kaybederler veya istifa ederler. Maalesef, yaptıkları deneme-yanılmaların siteye verdiği zararlar yalnızca birkaç kuruşun boşa harcanmışlığı olmaz, yavaş ve derinden site itibarı yıpranır ve daire emlak değerleri düşer.


Site yönetiminin saha ve akademik tecrübeli bir danışman tarafından yönlendirilmesi durumunda hem hizmet kalitesi, sakinler memnuniyeti hem de emlak değeri artar. Ancak bazı kronik muhalif malikler bindiği dalı kesmekte ısrarcı olabilir ve hiçbir hizmet veya kişiyi istemez ve böylece sitede yönetim istikrarsızlaşır bu da sitenin itibarının ve emlak değerinin düşmesine sebebiyet vermeye devam eder.


Tüm bunlar sitelerin çok sahiplilikten sahipsiz olmasının sonucudur. Bundan dolayı site yönetim danışmanı yönetim kurulu ile değil temsilciler kurulu ile muhatap olmak ister. 


www.konutsitesiyonetimi.com



Site yönetimi tahsilat noktası değildir!



Geri Dön