19 / 04 / 2024

Site yönetim planı değiştirilebilir mi?

Site yönetim planı değiştirilebilir mi?

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "Site yönetim planı değiştirilebilir mi?" konusunu ele aldı. İşte, Nihat Dönmez'in yazısı..



Yönetim Planında kanunlara ve hakkaniyete  aykırı hükümler varsa ,var olduğu düşünülüyorsa  Kat Maliklerinden herhangi biri , önce Kat Malikleri Kuruluna / Site Genel kuruluna başvurup bu aykırılıkların değiştirilmesini veya iptalini isteyebilir. Kat Malikleri Kurulu bu isteği reddederse , veya isteğin yerine getirilmesi için beşte dört oy oranı sağlanamamışsa  , Yönetim Planının değiştirilmesi  veya iptali için Sulh Hukuk Mahkemesi’nde dava açabilir. 

Dava Kat Maliklerini temsilen Yöneticiye , Toplu Yapılarda ise Ada Temsilciler Kuruluna veya Toplu Yapı Temsilciler kurulunca seçilen Yöneticiye husumet yöneltilmesi suretiyle açılır.

Yönetici , açılan davayı bütün Kat Maliklerine ve Ada veya Toplu Yapı Temsilciler Kuruluna duyurur.

Yönetim planı kat mülkiyet kanununun emredici (amir) hükümlerine aykırı olamaz .

 Anagayrimenkul, kat malikleri kurulunca yönetilir ve yönetim tarzı, kanunların emredici hükümleri saklı kalmak şartıyla, bu kurul tarafından kararlaştırılır, (KMK.27)

Bağımsız bölümlerin kullanılış tarzına , birden çok yapının varlığı halinde bu yapıların özelliğine gore Kat Mülkiyeti Kanununun 28. maddesindeki esaslar çerçevesinde hazırlanmış , kat mülkiyetini kuran malik veya malikler tarafından imzalanmış bir yönetim planının verilmesi gerekir. 

Toplu yapı kapsamındaki yapı ve yerler için tamamını kapsayan bir tek yönetim plânı düzenlenir. Yönetim plânı, toplu yapı kapsamındaki bütün kat maliklerini bağlar. Yönetim plânının değiştirilebilmesi için, toplu yapı temsilciler kurulu üyelerinin temsil ettikleri bağımsız bölümlerin tamsayısının beşte dördünün oyu şarttır.

 Geçici yönetimle ilgili yönetim plânı hükümleri, toplu yapı alanındaki bağımsız bölüm maliklerinin beşte dördünün oylarıyla değiştirilebilir.


http://www.konutsitesiyonetimi.com/SITEYONETIMLERINEHIZMETTEKLIFIMIZ.pdf

Nihat DÖNMEZ Site Yönetimleri Danışmanı

Makine Mühendisi-Emlak Müşaviri- Üniversite Eğitmeni 


Geri Dön