25 / 04 / 2024

Sitelerde aidata zam kapıda!

Sitelerde aidata zam kapıda!

Yüksek enflasyon oranları, vatandaşların ödedikleri site aidatlarında da karşısına çıktı. Site yönetimleri teker teker aidatlarda enflasyon zammı yapmaya başladı..



Gerek lüks konutlar olsun gerek halk tipi sosyal konutlar olsun alınan aylık aidat ücretleri hem maliklerin hem de kiracıların cebini yakıyor. Neredeyse kira bedelleri ile yarışır duruma gelen aidatlar şimdi de enflasyon zammı ile karşı karşıya.

Enflasyon oranlarının son aylardaki yükseliş seyri vatandaşların birçok alanda olduğu gibi aidatlarda da karşısına zam olarak çıktı. Site yönetimleri teker teker enflasyon zammı kararı almaya başladı. Yönetim kurulunda alınan zam kararları malik ve kiracılarına tebliğ edildi. Zam tebligatı ise site sakinlerini çıldırttı.

Her iki taraf da haklı

Sitelerde aidatları yükselten hizmetler temizlik, bahçıvan ve yönetimde çalışan personelin maaş ve sosyal güvenlik giderleri, ortak alan aydınlatması, ortak alan su gideri, ortak alan ısıtma ve soğutma, bahçeler, asansör, hidrofor, kazan daireleri ve jeneratörler giderleri ve güvenlik olarak sıralanıyor. Site aidatlarında yapılan zam oranları, giderlerde meydana gelen masraflara göre tespit edilerek pay ediliyor. Buna göre yüzde 3 zam yapan da oluyor, yüzde 30 zam yapan da.

Aidat bedellerinde zam yapan site yönetimleri, zammı enflasyona bağlı olarak giderlerin artması nedeni ile yaptıklarını açıklıyor. Bu kalemlerde meydana gelen artışlar ise direkt site sakinin cebini etkiliyor. Kimi malikler almadığını düşündüğü hizmetin bedelini ödemek istemiyor.

Ödenmezse cezası var

Yönetim tarafından tespit edilen aidat bedellerini ödemeyen malik ve kiracılar hakkında icra takibi yapılabiliyor. Öyle ki işin sonu borçlu malikin gayrimenkulünün satışına bile sebep olabiliyor.

Şikayet ve itiraz yolu

Yönetim toplantılarına katılmayan ve yönetimde görev almayan site sakinleri, artan aidat bedelleri için şikayet ve itiraz hakkını da kullanabiliyor. Malikler itiraz için Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açılabiliyor. Yönetim ile malikler arasında uzun uzadıya görülen davaların sonucuna ise hakimler karar veriyor.

Ne yapmalı?

Aidat bedellerinin aşırı yükseltilmesinin önüne geçmenin ve denetlemenin en kolay yolu, yapılan kat malikleri genel kuruluna katılmak oluyor. Mümkünse yönetimde görev almak, site sakinlerinin görmediği ancak site içerisinde yapılan masrafları yakından takip etmeye yarıyor.

Sitede yapılan kurul toplantılarına katılım sağlanması yönetim giderlerinin daha uygun alanlarda ve daha cüzi miktarlarda kullanılmasına da katkı sağlıyor.


Sitelerde aidat savaşı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön