26 / 04 / 2024

Socar'ın Türkiye'de 20 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor!

Socar'ın Türkiye'de 20 milyar dolarlık yatırımı bulunuyor!

Türkiye’nin petrokimya sektöründe tek hammadde üreticisi Petkim, 50’nci yılını İzmir’de düzenlediği törenlerle kutladı. ‘İki devlet tek millet’ sloganıyla gerçekleşen kutlamalar öncesi Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz konuştu..



Türkiye’nin petrokimya sektöründe tek hammadde üreticisi Petkim, 50’nci yılını İzmir’de düzenlediği törenlerle kutladı. ‘İki devlet tek millet’ sloganıyla gerçekleşen kutlamalar öncesi Socar Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ve Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, hem Petkim’in hem de Socar Grubu’nun hedefleri ve devam eden projeleri hakkında bilgi verdiler. Kenan Yavuz, Socar’ın TANAP’la birlikte Türkiye’de halen devam eden 20 milyar dolarlık yatırımı bulunduğunu belirterek, “Oysa 1923’ten 2002’ye kadar Türkiye’ye sadece 15 milyar dolar sermaye girişi oldu” dedi. Socar’ın yatırımlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkısının büyük olduğunu anlatan Yavuz “Bürokrasi nedeniyle rafineri dört kere direkten döndü. Dördü de Erdoğan’ın desteğiyle çözüldü” dedi.


TANAP’ın temeli yemekte atıldı


Socar’ın Türkiye’ye yatırım yapmasında iki liderin siyasi iradesinin ve kararlılığının kendileri için çok önemli olduğunu anlatan Yavuz “Her iki lider de bizi arayıp devam eden yatırımlar konusunda sık sık bilgi alıyorlar” diye konuştu. Azeriler’in Petkim’i almasının rafineriyi, rafinerinin de TANAP’ı doğurduğunu söyleyen Kenan Yavuz “İki lider rafinerinin temelini attıktan sonra İzmir’de yemek yerken TANAP’ın da temelini attılar. Batılılar inanmadı. Siz önceden beri görüşüyordunuz dediler” ifadesini kullandı. Türkiye’nin 1.4 trilyon metreküp rezervi bulunan Şahdeniz gaz yataklarına yüzde 19, TANAP’a ise yüzde 30 ortak olduğunu anlatan Kenan Yavuz bu sürecin de Erdoğan’ın talimatlarıyla gerçekleştiğini anlattı.


Türkiye’nin en babayiğit şirketiyiz


Yavuz, yaptıkları yatırımlar kapsamında bugüne kadar 3.500 adet izin aldıklarını da anlattı. Yavuz 5.6 milyar dolar yatırım yapacakları Star Rafinerisi’ne bugüne kadar 1.2 milyar dolar harcadıklarını da söyledi. Kenan Yavuz “Bugüne kadar Türkiye’de rafinerileri ve petrokimya üretim tesislerini devlet yaptı. Hiçbir özel sektör kuruluşu rafineri ve petrokimya üretim tesisi yapmaya cesaret edemedi, biz ettik. Onun için biz Türkiye’nin en babayiğit şirketiyiz. Varsa meydan okuyan çıksın ortaya. Bir ülkenin sanayileşmesinin en temel noktası ara malı üretimidir. Üretmezseniz size sadece işçilik kalır. Türkiye’nin 100’lerce babayiğide ihtiyacı var” dedi. “Petkim’in keşke yerli bir rakibi olsaydı. Böyle bir tesisi biri kurmak istese yardımcı olmayan namerttir” diye konuştu. Yavuz 400 milyon dolar yatırımla kurdukları limanın da Pire’ye rakip olacağını da anlattı.


Yaşar Kızılbağ-Star


Geri Dön