25 / 04 / 2024

SOCAR'ın yeni tesisi 2023'te açılacak!

SOCAR'ın yeni tesisi 2023'te açılacak!

SOCAR'ın CEO'su Zaur Gahramanov, gelecek yılın ilk çeyreğinde yatırıma başlamayı planladıklarını açıkladı. Gahramanov, ihale edecekleri yeni tesisin 2023 yılında açılacağını belirtti.



Türkiye ekonomisin sağlam olduğunu açıklayan SOCAR Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Zaur Gahramanov, "Türkiye'nin geleceğine çok pozitif bakıyorum. Türkiye gibi açık pazarda şirketler birleşir veya  kapanır, bu normal bir süreç. Çok iyi şirketler ve ortaklık arayanlar da var. Şu anda şirketlerin sıkıntılı dönemlerini ortaklıklarla atlatabileceğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Hürriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre, petrokimya alanında kuracakları ikinci tesis hakkında konuşan Gahramanov, bütün mühendislik işlerini bitirdiklerini ve birkaç ay içerisinde ihaleye çıkacaklarını açıkladı. 

Gelecek yılın ilk çeyreğinde yatırıma başlamayı planladıklarını söyleyen Gahramanov, "İkinci Petkim 1,6-2 milyar dolar seviyesinde olacak. Bu tesisle Türkiye'nin şu anki bir milyon tonluk saf tereftalik asit (PTA) ithalatını sıfırlayacağız. Aynı zamanda pareksilen (PX) ürünlerinde 800 bin tonluk bir ithalat da azalacak. Bu tesisin 2022 sonu veya 2023 başında devreye girmesini hedefliyoruz." dedi.

Yeni Ar-Ge tesisi kuracaklarını açıklayan Gahramanov, "Türkiye'de Ar-Ge için ayrılan kaynak çok az, onun da yüzde 90'ını kamu sağlıyor. Türkiye gibi bir ülkede özel sektörün Ar-Ge harcamaları daha fazla olmalı. Planladığımız Ar-Ge tesisini genç mühendisler, bilim insanları ve herkese açacağız. Bunun büyük bir kısmı da dijitalleşmeye ait olacak. O yüzden, bunun çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum ve burayı 2-3 yıl içinde açmayı planlıyoruz." ifadelerini kullandı. 


Geri Dön