19 / 03 / 2024

Son 15 yılda ulaşıma 474 milyar lira harcandı!

Son 15 yılda ulaşıma 474 milyar lira harcandı!

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, "Son 15 yılda ulaştırma projelerine 474 milyar liralık yatırım yapmışız. Ulaştırma projelerinden kaynaklı yaptığımız tasarrufun yıllık miktarı 11 milyar dolar" dedi...



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, "Son 15 yılda ulaştırma projelerine 474 milyar liralık yatırım yapmışız. Ulaştırma projelerinden kaynaklı yaptığımız tasarrufun yıllık miktarı 11 milyar dolar." dedi.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, Arslan, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu'nun (TOFED) 7. Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, otobüs ve karayolu taşımacılığının bir ülke ekonomisinin dolaşım sistemi olduğunu belirtti.

Arslan, kara yolu taşımacılığının fazlasıyla yan sektörü etkilediğini dile getirerek karayolu taşımacılığının 81 milyonu etkilediğini, bu yüzden sektöre çok önem verdiklerini söyledi.

Havayolu sektöründe devrim yaptıklarını, uçağa binmenin imtiyaz olmaktan çıktığını ve adeta ihtiyaca dönüştüğünü ifade eden Arslan, ancak uçağın yolcuyu bir hava limanından diğer hava limanına götürdüğünü söyledi.

Arslan, deniz yolu ve demir yolu taşımacılığının da aynı şekilde olduğunu kaydederek  ancak kara yolu taşımacılığı sayesinde vatandaşların istedikleri şehre, ilçeye, mahalleye, eve gidebildiğini, bu yüzden sektörün 81 milyona dokunduğunu belirtti.

Arslan, "Sektörün sorunları yok." demenin doğru olmayacağını, her şeyin güllük gülistanlık olmadığını belirterek, ancak 15 yıl öncesine göre çok daha ileride olduklarını sözlerine ekledi.

Sektörü 15 yılda karmaşıklıktan kurtardıklarını kaydeden Arslan, bazı kısımlarıyla merpen altına düşen, bazılarının kendilerini yolların kralı gördüğü, belgesiz taşımacılığın yapıldığı günlerden bugünlere geldiklerini anlattı.

Sektörün bir disiplin ve düzen içerisinde çalışması için 2004'te sektörün de katılımıyla kanun hazırlayıp yürürlüğe soktuklarını anımsatan Arslan, taşımacılık yapacaklara ciddi yükümlülükler getirdiklerini, bu işi yapabileceklerle ilgili mesleki saygınlık getirdiklerini, bunları kurallara bağladıklarını aktardı.

 

- "Çalışmalar bittiğinde süreler kısalacak, hayat konforu artacak"


Arslan, ulaşıma dair projelere devam edeceklerini belirterek, hiçbir büyük projenin durmayacağını, taşımacılığı rahatlatacaklarını belirtti.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü sonrası otobüslerin yollarının uzadığına ilişkin eleştirilere ilişkin Arslan, trafik olmadan hızlı bir şekilde köprüden geçilmesi sayesinde şehir içindeki zaman ve yakıt kaybının olmadığını söyledi.

Kuzey Marmara Otoyolu'nun ilgili kısımları yapıldıktan sonra bu sürenin kısalacağını kaydeden Arslan, yaptıkları yeni yollar ve güzergahlarla birlikte otobüsçülere yeni seyahat ve taşımacılık koridorları açtıklarını söyledi.

Bakan Arslan, "Hiç şüphemiz olmasın şu anda devam eden çalışmalar bittiğinde gerçekten hem süreler kısalacak hem seyahat konforu artacak. Dolayısıylan yakıttan, zamandan tasarruf edilecek, karbondioksit salınımı azalacak." dedi.

Arslan, "Son 15 yılda ulaştırma projelerine 474 milyar liralık yatırım yapmışız. Ulaştırma projelerinden kaynaklı yaptığımız tasarrufun yıllık miktarı 11 milyar dolar." ifadelerini kullandı.

- "Otogar mevcut yerinde kalmalı"


TOFED Genel Başkanı Birol Özcan ise kendilerinin de üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirdiklerini ve getirmeye çalışacaklarını kaydetti. Özcan, karayolu yolcu taşımacılığında son 15 yılda ciddi mesafe kat edildiğini söyledi.

Özcan, sektörün gelişimi için 2005'te TOFED'in kurulduğunu kaydederek, ulusal ve uluslararası anlamda yaptıkları çalışmaları anlattı.

Özcan, İstanbul 15 Temmuz Demokrasi Otogarı'nın taşınmasına ilişkin daha önceki açıklamaları hatırlatarak, otogarın taşınmasını istemediklerini, mevcut konumunun kendileri için çok yerinde olduğunu söyledi.

 


Geri Dön